Zelf een houten kweekbak op poten maken van een fruitkistje

Wil jij graag bloemen, groenten of kruiden gaan kweken op je balkon, dan heb je waarschijnlijk al gemerkt dat het kopen van een geschikte bak aardig in de papieren gaat lopen. Gelukkig had ik nog een oud fruitkistje staan, dus stak ik zelf de handen uit de mouwen om het kistje om te toveren naar een houten kweekbak op poten. Je kunt natuurlijk zelf kiezen of je het fruitkistje gaat gebruiken als bloemenbak, moestuinbak of kruidenbak. Hieronder vind je mijn stappenplan, zodat jij ook makkelijk en goedkoop zelf een eigen kweekbak kunt maken.

Je merkt het al: je vindt deze houten bakken onder verschillende namen. Kweekbak, moestuinbak, zaaibak, kweektafel… Omdat ik kruiden in het kistje ga zetten, gebruik ik het woord kruidenbak.

Benodigdheden

Gereedschap

  • Schroef-boormachine
  • Tacker
  • Schaar of stanley om het worteldoek op maat te maken

Kruidenbak maken

Eigenlijk bestaat dit stappenplan maar uit twee stappen: niet het worteldoek vast aan de binnenkant van je fruitkistje en schroef de poten eronder. Zo makkelijk kan het zijn!

Omdat ik zelf niet echt een idee had hoeveel worteldoek ik nodig had, ben ik gewoon in één hoek begonnen met vastnieten en heb gedurende het proces het worteldoek op de juiste grootte geknipt. Je kunt natuurlijk ook eerst afmeten hoeveel je nodig hebt en het doek eerst bijsnijden. Er zijn trouwens genoeg alternatieven voor worteldoek. Zo kun je ook prima een stuk vijverfolie, landbouwplastic, tunnelfolie of bubbeltjesplastic gebruiken.

Omdat er in mijn fruitkistje kieren tussen de planken zitten en het water op het balkon mag vallen, heb ik geen afwateringsysteem of drainage aangelegd. Gebruik je waterdicht folie, dan kun je onderin gaten maken voor de afvoer van water.

De vier poten schroefde ik onderaan het kistje vast. Je kunt er ook voor kiezen om het kistje op wieltjes te zetten zodat je het gemakkelijk te kunnen verplaatsen. Je kweekbak is klaar!

Tuintips

  • Zet je moestuinbak op een zonnige plek en uit de wind. De meeste groenten hebben minimaal zes uur zon per dag nodig.
  • Je kunt nog losse vakjes maken voor woekerende kruiden, zoals munt. Je kunt je muntplant ook in een plastic binnenpot in de aarde zetten.
  • Je moestuinbuik hoeft niet zo diep te zijn als die van mij. Twintig centimeter is diep genoeg. Als je groenten met een penwortel wilt kweken, zoals wortel, witlof, spinazie, heb je wel een diepere bak nodig.
  • Wil je de bak gebruiken als zaaibak, dan kun je er nog een deksel met glas op monteren.
  • Je kunt een fruitkistje ook prima gebruiken als bloembak. Zaai hierin bijvoorbeeld drie rijen met bloemenzaden (de hoogste achteraan), met steeds 15 centimeter afstand tussen de rijen. Of plant verschillende soorten bloembollen boven elkaar, bijvoorbeeld kievitsbloemen (onder), narcissen (midden) en sneeuwklokjes (boven). Zorg dat je steeds vijf centimeter aarde tussen de verschillende lagen toevoegt.

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Heb jij trouwens de Plantplanner al in huis? Ook leuk als cadeau voor plantenliefhebbers!

Mijn tips voor handige producten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close