9 cadeaus voor plantenliefhebbers

Ken of ben je iemand die helemaal gek is van planten? En zoek je inspiratie voor een cadeau (aan jezelf)? Kijk dan vooral eens in deze lijst. Ik verzamelde negen cadeaus voor echte plantenliefhebbers.

1. Plantplanner

Plantplanner – Houd je planten in topconditie

Dit kamerplantenboek bevat maar liefst 128 pagina’s vol tips om je kamerplanten in topconditie te houden, handige lijstjes voor de verzorging van je planten en maandoverzichten om bij te houden wanneer je water hebt gegeven, gestekt en verpot. Handig als je het druk hebt of nogal vergeetachtig bent, maar ook leuk om cadeau te geven aan een (beginnende) plantenliefhebber. 

Bestel de Plantplanner

2. Bouwpakket

DIY Bouwpakket Cathy’s Green House

Hoe mooi is dit bouwpakket? Zolang je nog geen ruimte hebt voor een grote kas in je eigen tuin, kun je aan de slag met dit prachtige miniatuurexemplaar. Alles wat je nodig hebt voor het bouwen van het green house vind je in het bouwpakket en je krijgt er zelfs twee batterijen bij zodat je het licht in je kas aan en uit kunt doen. Een heerlijk klusproject voor deze donkere dagen!

Bestel Cathy’s Green House

3. Plantenboek

Een huis vol planten, Mama Botanica

Plantenblogger Iris van Vliet, beter bekend als Mama Botanica, schreef dit boek als opvolger van haar succesvolle debuut Stek je plant. Een huis vol planten gaat voornamelijk in op de lichtinval in je huis. Welke plant kun je in de volle zon neerzetten en welke plant doet het juist goed in die donkere hoek van je badkamer? Aan de hand van dit boek analyseer je de lichtintensiteit in je huis en leer je de lichtbehoeften van je plant kennen, zodat je voor iedere plek de perfecte plek kunt vinden. Ik vind vooral de tekeningen per kamer daarbij heel handig.

Bestel Een huis vol planten

4. Verpotmat

Je herkent het vast wel: als je je planten gaat verpotten ligt binnen de kortste keren de vloer vol potgrond. In een grote tuin is dat niet zo erg, maar op je balkonnetje of in huis geeft het vooral veel rommel. Je kunt natuurlijk een vuilniszak onder je bloempotten leggen, maar je kunt voor een paar euro ook een handig ompotzeil aanschaffen. De randen van dit zeil staan omhoog, waardoor je hopelijk zonder knoeien je planten kunt verhuizen.

Bestel een verpotmat

5. Bloempot

Bloempot Kikkerland Egel of Lama

Bloempotten heb je nooit genoeg, toch? Met deze beestachtig leuke bloempotjes trekken je planten sowieso de aandacht. Groot zijn ze niet, maar ze zijn heel geschikt voor een klein vetplantje of een een van je stekjes.

Bestel een Kikkerland-bloempot

6. Kweekkas

Een kweekkas is niet alleen handig om zaden te laten ontkiemen of stekjes te laten wortelen in een lekker warme, vochtige omgeving. Hij schept ook een beetje orde in de chaos. Voorheen stond mijn hele vensterbank vol met losse potjes, die nu allemaal een plekje hebben gevonden in de kweekkas. Mijn tip: kies voor een wat ruimere kweekkas, want hij staat binnen de kortste keren vol!

Bestel een kweekkas

7. Tabletten kokospotgrond

Wist je dat gewone potgrond helemaal niet zo duurzaam is? Voor de productie van potgrond moet namelijk turf worden gewonnen, een grondstof die er duizenden jaren over doet om terug te groeien. Gelukkig zijn er duurzame alternatieven te koop, waaronder potgrond van kokosvezels. Deze tabletten van Dille & Kamille zijn goed voor tien liter aarde.

Bestel kokostabletten

8. Stamper voor papieren kweekpotjes

Als je veel gaat zaaien, zul je merken: je hebt binnen de kortste keren te weinig potjes. Gelukkig zijn er veel gratis en duurzame alternatieven voor plastic potten. Gebruik bijvoorbeeld eierdozen of maak zelf potjes van krantenpapier. Dat laatste gaat heel gemakkelijk met een stamper voor papieren kweekpotjes. Je kunt je zaailingen vervolgens met krantenpapier en al in de aarde zetten, het papier vergaat vanzelf.

Bestel een stamper

9. Plantengids

Minigids Stoepplantjes, Hortus Botanicus Leiden

Geen tuin? Kijk dan eens op de stoep rondom je huis! De Hortus Botanicus Leiden verzamelde 52 wilde planten in de Minigids Stoepplantjes. Deze plantjes zijn belangrijk voor de biodiversiteit, maar helpen ook mee de stad te verkoelen. In de gids staan vragen waarmee je deze stadsplanten stap voor stap kunt herkennen en determineren. Maar daarmee ben je nog niet klaar: door met stoepkrijt de juiste naam bij het plantje te schrijven help je andere plantenliefhebbers om meer te leren over de flora onder hun voeten. Met de hashtags #stoepplantjes en #botanischstoepkrijten kun je je vondsten delen op social media.

Bestel de Minigids Stoepplantjes

Extra tip: Ansichtkaarten of posters | € 1,00 – € 5,95

Ansichtkaarten of posters met een botanische print, wie houdt er niet van? Er zijn online tientallen, zo niet honderden mooie prints te vinden. Maar kijk vooral ook even in de webshop van Plantleven, want hier vind je posters en ansichtkaarten die speciaal zijn ontworpen voor plantenliefhebbers. Welk ontwerp is jouw favoriet?

Bestel ansichtkaarten of posters

Het plantenboek en de plantengids in dit artikel heb ik gekregen van de betreffende uitgevers. De foto’s bij de andere artikelen komen van de website van de verkoper. Ook samenwerken met Plantleven? Neem contact met me op!

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Heb jij trouwens de Plantplanner al in huis? Ook leuk als cadeau voor plantenliefhebbers!

Mijn tips voor handige producten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close