Verticaal tuinieren: een druif op je balkon

Met een wijntje onder een overwoekerde pergola zitten, met volle druiventrossen boven ons hoofd en helemaal in vakantiesferen. Dat was ons droombeeld toen we toen we besloten een druivenstruik neer te zetten op ons balkon. Hoogstwaarschijnlijk gaat dat er nooit van komen met een druif in pot, maar alsnog is het een geschikte klimplant voor op het balkon.

Ik geef toe, druiven laten groeien is een langetermijnproject. Maar hoe leuk is het om de muren van je balkon ieder jaar groener te zien worden? Onze druif is inmiddels twee jaar oud en al anderhalve meter hoog.

De beste plek voor een druif op je balkon

Onze druivenplant staat op het balkon op het westen, tegen de meest zonnige muur. Druiven houden van een warme, zonnige plaats, dus een balkon op het zuiden is helemaal ideaal.

Aan de slag

Voor een druivenstruik op je balkon heb je niet veel ruimte nodig. Onze struik staat in een pot van dertig bij dertig centimeter en groeit daarin prima, maar als je ruimte hebt voor een grotere en diepere pot is dat nog beter. Om de klimplant omhoog te leiden, hebben we een houten klimrek (trellis) gekocht en deze met drie schroefduimen in de muur bevestigd. Heel gemakkelijk!

Verzorging druif in pot

Druiven houden van niet al te zure, kalkhoudende grond en niet van natte voeten. In het voorjaar kun je de plant bemesten met organische mest, bijvoorbeeld koemestkorrels. Eventueel kun je rondom de plant wat extra kalk strooien. Een keer per week water geven is meestal voldoende, maar geef tijdens zonnige perioden wat extra water.

Je druivenstruik snoeien

In de winter verliest de druivenstruik zijn blad. De takken lijken dan kaal en dood, maar rond april groeien er op het hout weer frisse groene blaadjes.

Een druif mag twee keer per jaar gesnoeid worden, in de winter (december of januari, maar niet in perioden dat het vriest) en in juni, als hij volop in blad staat. Bij het snoeien in de winter laat je de hoofdtak altijd met rust, en alle zijtakken knip je na drie knoppen (verdikkingen) af. Hier zullen de nieuwe ranken uitgroeien. In de zomer knip je twee knoppen boven de bloemen de tak af, zodat de plant al zijn energie in de beginnende vruchten kan stoppen.

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Heb jij trouwens de Plantplanner al in huis? Ook leuk als cadeau voor plantenliefhebbers!

Mijn tips voor handige producten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close