Deze 7 planten staan bij ons in het donker of in de schaduw

Lekker achter het raam opwarmen in de zon, wie houdt daar niet van? Nou, deze planten bijvoorbeeld. Sommige kamerplanten verkiezen een plaats met veel schaduw boven een prominente plek op de vensterbank. Bij ons thuis staan deze zeven planten op de plekken met weinig licht.

Vrouwentong (Sanseveria)

Wij hebben in huis meerdere Sanseveria’s staan. Het is een van de meest gemakkelijke planten die we hebben, want de plant gedijt zowel in de volle zon als op de meest donkere plekken in ons huis.

Vrouwentong kopen

Drakenbloedboom (Dracaena)

De zonnige vensterbank op het westen was voor onze Dracaena niet de meest geschikte plaats, waardoor het blad geel werd en uitviel. Daarom hebben we de plant verhuisd naar een plek met meer schaduw. Deze plant heeft wel een beetje daglicht nodig, anders verdwijnt de bladtekening.

Drakenbloedboom kopen

Lepelplant (Spathiphyllum)

Eerder schreef ik al dat onze lepelplant veel last had van kwaaltjes. Inmiddels hebben we een plek gevonden waar hij zich wel gelukkig voelt, op een schaduwrijke plek in onze gang. Je kunt een lepelplant ook prima kwijt in badkamer, want hij heeft weinig licht nodig en houdt van een hoge luchtvochtigheid.

Lepelplant kopen

Gatenplant (Monstera)

Je kunt een gatenplant gerust op een donkere plaats neerzetten. Een lichtere plek vindt hij ook geen probleem, maar zorg dat de plant niet in direct zonlicht staat. Onze gatenplant staat middenin de woonkamer, ik vind hem namelijk veel te mooi om in een donker hoekje te verstoppen.

Gatenplant kopen

Aglaonema (Aglaonema)

De Aglaonema is een sterke plant, die je op veel plekken in huis kunt neerzetten. De plant heeft wel een goede luchtvochtigheid nodig. Dat betekent dat je Aglaonema dus prima gedijt in de badkamer.

Aglaonema kopen

Graslelie (Chlorophytum comosum)

De graslelie valt net als de sansevieria in de categorie ‘makkelijke planten’. Ook wat zijn standplaats betreft heeft deze plant weinig eisen. Onze graslelies staan zowel op de vensterbank als op plekken met minder licht. De plant die in de zon staat moeten we vanzelfsprekend wel wat vaker water geven.

Graslelie kopen

Gasterhaworthia (Haworthia Royal Highness)

Haworthia-vetplanten kunnen meer schaduw hebben dan andere vetplanten en ze houden juist niet van felle zon. Dat verklaart waarom de gasterhaworthia het prima naar zijn zin heeft op zijn standplaats in onze donkere badkamer. Omdat de plant niet veel vocht nodig heeft, hoeven we hem amper water te geven.

Haworthia kopen

Nog meer schaduwplanten

Er zijn nog veel meer planten die je binnen in de schaduw kunt neerzetten. Een leuk voorbeeld daarvan is de Calathea. De plant opent zijn bladeren als hij zonlicht krijgt, en als het donker wordt, sluiten zijn bladeren. Als je hiervan een timelapse maakt, lijkt het net alsof hij danst. Andere planten die geschikt zijn voor een plek met weinig licht zijn de Philodendron, Bromelia, Dieffenbachia, ZZ-plant en Kentiapalm.

Andere schaduwplanten kopen

Boekentip: Grow in the Dark

Heb je nog meer inspiratie nodig? Het boek Grow in the Dark van Lisa Eldred Steinkopf geeft je maar liefst vijftig opties voor geschikte schaduwplanten. Naast algemene tips over licht, vocht en voeding en verzorging van je plant vind je in overzichtelijke plantprofielen per soort hoeveel water de betreffende plant nodig heeft, hoe groot hij kan worden, of hij giftig is en hoe je de plant kunt stekken. Zo kun je je schaduwminnaar net zo lang vermeerderen tot je genoeg planten hebt voor alle donkere plekken in je huis!

Koop Grow in the Dark

Het boek in dit artikel heb ik gekregen van de betreffende uitgever. Meer weten over samenwerken met Plantleven? Neem contact met me op!

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Heb jij trouwens de Plantplanner al in huis? Ook leuk als cadeau voor plantenliefhebbers!

Mijn tips voor handige producten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close