Zelf kruiden stekken: tijm uit tijm kweken

Lekkere kruiden zijn onmisbaar in iedere keuken. Nu kun je voor je recepten je toevlucht nemen tot de gedroogde varianten in kruidenpotjes. Maar smaakvoller worden je gerechten met behulp van verse kruiden. Die kun je bij de supermarkt kopen, losse bosjes in plastic verpakking of kleine plantjes in een potje met aarde. Maar nog leuker is het natuurlijk om je eigen kruidenplantje te stekken en op te kweken. Hoe doe je dat?

Onlangs hadden we een bakje met een bosje tijm gekocht bij de plaatselijke supermarkt. Zoals zo vaak met verse kruiden, gebruikte ik in een recept een paar takjes en bleef de rest vervolgens ongebruikt in de koelkast liggen. Na een paar dagen besloot ik eens te kijken of er nog wat leven zat in de groene takjes en te proberen om tijm uit tijm te kweken. Ik zette ze in een potje water in de vensterbank en vervolgens was het afwachten.

Na een week

De eerste paar dagen gebeurde er niet zoveel. Het water werd wat groenig, de takjes zagen er evenwel nog levendig uit. We verversten om de dag het water en na ongeveer een week verschenen er net onder de onderste takjes die in het water staken kleine glasachtige uitlopers. De eerste wortels!

Al snel kwamen er meer uitlopers aan de onderkant van de takjes tijm, en na een paar dagen raakten de takjes ook in bloei. We besloten ze in een potje met aarde te zetten zodra ze ongeveer de wortels hadden die je op de foto hieronder kunt zien.

Tijm stekken, waar moet je op letten?

Voor het stekken van tijm kun je takjes uit een plantje knippen of gebruik maken van verse tijm die je in bundeltjes in plastic verpakking in de supermarkt kunt vinden. Kies de takjes uit die er het groenst en gezondst uitzien en waarvan het stammetje een beetje ‘verhout’ is. Ververs het water regelmatig.

Nadat de tijm wortels heeft gekregen kun je hem in potgrond zetten en steeds verpotten als de plant groter wordt. Tijm houdt van een zonnige plek, dus kan lekker in de vensterbank of buiten op het terras of op het balkon. Ook in de volle grond kun je het best kiezen voor een zonnig en wat droger plekje. Zie je dat de blaadjes op nieuwe takjes in je potje tijm ver uit elkaar staan (zoals bij het bovenste takje op de foto), dan krijgt je tijmplant waarschijnlijk te weinig zon.


Pinterest

Vond je dit een interessant artikel? Bewaar het op Pinterest!

tijm-uit-tijm-stekken-kweken

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Heb jij trouwens de Plantplanner al in huis? Ook leuk als cadeau voor plantenliefhebbers!

Mijn tips voor handige producten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close