Help, mijn lepelplant hangt slap, heeft bruin blad en krijgt geen bloemen

Heel eerlijk: mijn lepelplant (Spathiphyllum) en ik zijn geen beste vrienden. Alle kwaaltjes die je bij een lepelplant kunt verzinnen, zijn de revue al gepasseerd. Dus ik besloot me eens flink te verdiepen in de beste verzorging voor de lepelplant en inmiddels gaat het veel beter. In dit blog vind je een aantal van die mogelijke kwaaltjes en de waarschijnlijke oplossing.

Voorheen hingen de bladeren van mijn lepelplant regelmatig slap of werden ze bruin en bloemen heb ik al helemaal nog nooit gezien. Maar sinds we de plant verhuisd hebben en anders verzorgen verschijnt er volop sterk, donkergroen blad aan de plant. Ik hoop dus dat binnenkort zelfs de eerste bloemen tevoorschijn komen. Hieronder lees je hoe dat kan.

Mijn lepelplant hangt slap

Van nature komt de lepelplant voor in de Amazone, met een hoge luchtvochtigheid. Een lepelplant heeft dus behoorlijk wat water nodig. Geef je een lepelplant te weinig water, dan gaan de bladeren direct slap hangen. De bladeren kunnen ook bruin worden door te droge lucht. Geef je plant in dat geval een goede sproeibeurt of zet hem buiten tijdens een regenbui. De badkamer is een goede plek voor je lepelplant, mits er voldoende daglicht binnenkomt.

Mijn lepelplant heeft geen bloemen

Een lepelplant heeft een bloeiperiode van een of twee maanden. Hierna moet de plant even herstellen, blijf dus geduldig. Als de plant weer nieuwe bladeren krijgt, zullen er ook weer nieuwe bloemen ontstaan. Op dit moment groeit er in mijn lepelplant volop nieuw blad, dus hopelijk zit mijn plant straks vol witte, lepelvormige bloemen.

Mijn lepelplant krijgt bruin en geel blad

Een gelukkige lepelplant heeft donkergroene bladeren en voelt zich het best in half-zon en half-schaduw. Door direct zonlicht kunnen de bladeren verbranden en worden ze bruin. Krijgt het blad een gele gloed, dan staat de plant ook te licht. Ten slotte kunnen bruine punten kunnen ook wijzen op een tekort aan voeding. Toch hoeven bruine bladeren niet per se te betekenen dat je plant ongelukkig is. De lepelplant verjongt continu, dus oude bladeren sterven af. Deze kun je zo diep mogelijk afknippen.

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Heb jij trouwens de Plantplanner al in huis? Ook leuk als cadeau voor plantenliefhebbers!

Mijn tips voor handige producten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close