Zelf vogelvoer maken: een vogeltaart

Een vogeltaart, de perfecte DIY als je van bakken én tuinieren houdt. In mijn zoektocht naar manieren om zelf te vogelvoer maken kwam ik de mooiste baksels tegen. Deze taart zit boordevol gezonde vetten en noten voor vogels en het is daarmee geschikt vogelvoer voor de winter.

Welk (frituur)vet

Deze taart bestaat voor een groot gedeelte uit frituurvet. Niet alle soorten zijn geschikt, te veel zout is bijvoorbeeld schadelijk voor vogels. De Vogelbescherming adviseert daarom ongezouten vet, het liefst plantaardig en zonder palmolie. Helaas heb ik die combinatie nog niet kunnen vinden, maar je kunt bijvoorbeeld kiezen voor ‘Ossewit’ (100% rundervet, geen palmolie) of Leeuwezegel, beiden verkrijgbaar bij Jumbo. Ik gebruikte voor deze taart huismerk AH Frituurvet (plantaardig, met palmolie). Je kunt ook kiezen voor kokosvet, maar dit is aanzienlijk duurder.

Benodigdheden

 • Ongebruikt, vast frituurvet (liefst plantaardig en zonder palmolie)
 • Vogelzaad
 • Een vorm naar keuze, bijvoorbeeld een tulbandvorm, cupcakevormpjes, oude theekopjes of een verpakking van een Mona-toetje
 • evt. decoratie, zoals doppinda’s, gedroogde sinaasappels, walnoten, rozijnen, zonnebloempitten, havermout

Stappenplan

 1. Smelt ongeveer het frituurvet in een pan en laat het vervolgens iets afkoelen. Dat voorkomt dat het vogelzaad direct naar de bodem zakt.
 2. Roer het vogelvoer door het frituurvet. Wil je verschillende laagjes maken in je taart, giet dan eerst vogelvoer in de vorm en vervolgens een laag vet. Laat het frituurvet een half uur afkoelen en ga verder met de volgende laag.
 3. Nadat de laatste laag is afgekoeld, haal je de taart uit de vorm. Lukt dit niet, verwarm de vorm dan even in warm water.
 4. Ten slotte kun je de taart decoreren met bijvoorbeeld mos, dennenappels, pitten en noten, bessen of gedroogd fruit. Je kunt wat gesmolten frituurvet gebruiken om de decoratie op de taart te plakken.
 5. Serveer de taart op een schaal of een plak van een boomstam.

Ideeën voor decoratie

 • Maak een taart van meerdere verdiepingen door een grote en kleine vorm te vullen en deze op elkaar te plaatsen.
 • Vul een spuitzak met vet (en vogelvoer) en spuit toefjes op een bakplaat. Laat deze even afkoelen voordat je ze op de taart plaatst.

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Heb jij trouwens de Plantplanner al in huis? Ook leuk als cadeau voor plantenliefhebbers!

Mijn tips voor handige producten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close