DIY: Pindakrans maken voor vogels

Een pindaslinger maken, dat heb ik als kind wel eens gedaan. Daarna heb er eigenlijk nooit meer over nagedacht om zelf vogelvoer te maken, tot ik deze pindakrans tegenkwam. Hij is gemakkelijk te maken, ziet er leuk uit en bovendien zitten de pinda’s vol gezonde vetten voor vogels.

Het maken van een pindakrans is gemakkelijk. Het enige wat je hoeft te doen is de pinda’s een voor een vastlijmen. Voor een strokrans van 25 centimeter had ik ongeveer 500 gram doppinda’s nodig. Deze zijn te verkrijgen in de supermarkt, maar ook in een dierenspeciaalzaak.

Benodigdheden:

 • Strokrans (25 centimeter)
 • Doppinda’s (500 gram)
 • Lijmpistool
 • Vullingen voor lijmpistool (2-3 stuks)
 • evt. Touw of lint

Stappenplan:

 1. Zorg dat je vooraf je werkvlak beschermt, zodat straks niet alles onder de lijm zit. Leg bijvoorbeeld een krant onder je lijmpistool en onder de krans.
 2. Als je van plan bent om je pindakrans op te hangen, knoop je eerst een lint of touw om je krans.
 3. Lijm de pinda’s een voor een op je krans. Ik heb ze in de lengte achter elkaar geplakt, dat geeft een rustig effect. Laat de pinda’s steeds een beetje verspringen. Je kunt natuurlijk ook voor een ander motief kiezen, bijvoorbeeld een vissengraat of door sommige pinda’s in de breedte te plakken.
 4. Laat je krans even drogen voordat je hem ophangt.

Pindakrans zonder lijm:

Gebruik je liever geen lijm voor je krans, rijg de pinda’s dan eerst tot een pindaslinger. Vervolgens draai je de slinger rondom de strokrans en zet hem vast.

Extra decoratie

Ik vind zelf de eenvoud van deze pindakrans mooi, maar natuurlijk kun je naar hartelust meer decoratie toevoegen. Hieronder vind je een paar ideeën.

 • Voeg wat schapenwol of mos toe tussen de pinda’s. Gebruik hiervoor liever geen lijm. Vogels gebruiken de wol en het mos in het voorjaar als nestmateriaal.
 • Maak ook vetbollen, bessen of gedroogde sinaasappels vast aan je krans.
 • Vul terracotta potjes of een theekopje met zelfgemaakt vogelvoer en hang deze in het midden van je pindakrans.

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Heb jij trouwens de Plantplanner al in huis? Ook leuk als cadeau voor plantenliefhebbers!

Mijn tips voor handige producten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close