Een adventskrans of adventsstuk maken

December, de tijd van lichtjes, kaarsen, warme chocolademelk en… advent. In veel kerken wordt op de vier zondagen voor kerst een kaars aangestoken. Dat kun je natuurlijk ook thuis doen. Ik heb daarvoor een modern adventsstuk gemaakt met eucalyptus, gipskruid en een stuk boomschors dat ik in het bos heb gevonden.

In winkels is advent vaak niet meer dan een kalender vol kleine cadeautjes, maar in het christendom leven we tijdens advent toe naar de geboorte van Jezus. Als je niet religieus bent, kun je dit bloemstuk natuurlijk ook maken. Wil je liever een adventskrans maken, dan heb je een kransvormig stuk steekschuim nodig.

Klassieke adventsstukken worden vaak gemaakt met bessen, dennenappels of takken van naaldbomen. Wil je liever een moderne adventskrans of een modern adventsstuk maken, dan kun je net als ik kiezen voor eucalyptus en gipskruid. Ook droogbloemen, vetplantjes en bijvoorbeeld een zwarte, metalen schaal geven een moderner uiterlijk. Voor een minimalistische adventskrans kies je maar één of twee soorten materiaal, bijvoorbeeld mos of een soort bessen.

Benodigdheden

 • 1 schaal, krans of stuk hout
 • 1 stuk (bio)steekschuim (ook bekend onder de merknaam Oasis of oase)
 • 2 grote takken eucalyptus
 • 1 tak gipskruid
 • 4 kaarsen

Steekschuim gebruiken

Veel adventskransen worden gemaakt met oasis. Het voordeel van dit materiaal is dat je hierin heel gemakkelijk kunt schikken en dat het veel vocht vasthoudt, waardoor je levende materialen lang goed blijven. Maar er zit ook een groot nadeel aan: steekschuim is een olieproduct en niet duurzaam. Ik zoek nog naar een alternatief voor dit materiaal. Tot die tijd is het belangrijk om te weten dat steekschuim niet bij het GFT-afval mag worden gegooid, maar bij het restafval hoort. Er is ook bio-steekschuim te koop, dit wordt sneller afgebroken.

Een stappenplan

 1. Steekschuim moet voor gebruik vijf tot tien minuten weken in water. Vul een emmer of bak en leg het steekschuim op het water. Duw het steekschuim niet naar beneden, het zuigt zich vanzelf vol en zakt dan naar de bodem.
 2. Als het steekschuim zich heeft volgezogen, kun je het gemakkelijk in elke gewenste vorm snijden. Bekijk eerst wat de vorm van je stuk gaat worden. Voor mijn langwerpige adventsstuk sneed ik de oase in twee gelijke stukken.
 3. Zet de kaarsen in de juiste positie. Brede kaarsen hoef je niet aan te drukken. Gebruik je dinerkaarsen, dan kun je kaarsenhouders gebruiken.
 4. Nu komt het meest uitdagende deel: het aankleden van je adventskrans of -stuk. In het begin zul je misschien niet direct een idee hebben hoe je je bloemstuk gaat schikken. Probeer gewoon wat verschillende manieren uit. Ik heb lange takken eucalyptus geprobeerd en een combinatie van verschillende lengtes, maar vond het uiteindelijk het mooist om takjes van dezelfde lengte te gebruiken. Ik heb deze in verschillende richtingen in het steekschuim gestoken voor een vol effect. Als laatste heb ik takjes gipskruid tussen de eucalyptus gestoken. Kies voor een oneven aantal, dat staat aantrekkelijker dan een even aantal takjes.

Tips

 • In het begin kan er nog wat water uit de oase lekken. Zet je stuk op een ondergrond die nat mag worden of leg onder de oase een stuk plastic.
 • Bedenk tijdens het schikken waar je je adventskrans of -stuk gaat neerzetten en kijk of je stuk er ook op die hoogte aantrekkelijk uitziet.
 • Eucalyptus scheidt soms een plakkend goedje af. Zelf heb ik geen handschoenen gedragen omdat ik het fijner vind om met blote handen te schikken, maar je loopt dan wel een tijdje rond met zwarte vingertoppen.

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Heb jij trouwens de Plantplanner al in huis? Ook leuk als cadeau voor plantenliefhebbers!

Mijn tips voor handige producten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close