Open terrarium maken: mini-plantenwereld in glas

Open en gesloten terraria, je kunt ze inmiddels in elk tuincentrum of plantenwinkeltje krijgen. Maar is het niet veel leuker om een zelfgemaakt terrarium op de vensterbank te hebben staan? Met verschillende plantjes en decoratie creëer je je in een handomdraai een eigen mini-plantenwereld in een glazen pot of fles.

Een terrarium ken je misschien als plek waar je exotische diersoorten kunt houden. Maar ook veel plantensoorten gedijen achter glas.

Verschil open en gesloten terrarium

In een gesloten terrarium creëer je een kunstmatige leefomgeving die volledig is afgesloten van de buitenwereld. Tussen het glas ontstaat zo een micro-klimaat, dat zichzelf in evenwicht houdt. Dat betekent dus ook dat je je planten in een gesloten terrarium geen water hoeft te geven. Een open terrarium heeft dat voordeel niet en heeft voornamelijk een decoratieve functie. Je zult dus nog steeds met je gieter langs moeten gaan.

Wat heb je nodig?

  • Glazen pot of fles
  • (Kokos)potgrond
  • (Aquarium)grind of hydrokorrels
  • Plantjes (van verschillende grootte)
  • evt. extra decoratie, zoals mos, zand, schelpen, stenen, kaneelstokjes, boomschors of dennenappels

Welke planten zijn geschikt?

Als je planten kiest voor je open terrarium, zijn er drie dingen waarmee je rekening kunt houden. Kies voor planten die klein blijven of langzaam groeien, zodat je terrarium langer kan blijven staan. Zoek planten bij elkaar met dezelfde waterbehoefte. Zet dus geen vochtminnaar naast een cactus. Selecteer ten slotte een oneven aantal planten en kies voor planten met verschillende hoogtes, om je compositie dynamischer te maken. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van geschikte combinaties.

Woestijnlandschap: cactussen en vetplanten

Zelf koos ik voor een terrarium met cactussen. Deze planten kun je uitstekend combineren met vetplanten. Heb je nog mooie stenen liggen van een vakantie? Kleed je terrarium daarmee aan en vul de lege plekken met zand of grind.

Vochtminnaars: varen, peperomia, mozaïekplant

Een andere optie is een compositie met vochtminnende planten, zoals kleine varens, peperomia’s en mozaïekplanten. Met mos kun je de kale grond bedekken.

Ficus-familie: ficus benjamina, bonsai

Kleine ficussoorten zoals de Ficus benjamina en de Ficus ginseng (bonsai-boompje) zijn ook heel geschikt voor een open terrarium. De grond rondom kun je bedekken met boomschors.

Stappenplan

  1. Doe een laag grind of hydrokorrels van ongeveer 2-3 centimeter onderin de pot, zodat de wortels van je planten geen last hebben van overtollig water.
  2. Voeg 5-7 centimeter potgrond toe.
  3. Maak de wortels van de planten los en zet de plantjes in de aarde.
  4. Bedek de kale plekken met grind, boomschors of mos en kleed je terrarium eventueel aan met extra decoratie. Een eetlepel of tang kunnen handige hulpmiddelen zijn om alle onderdelen op de juiste plek te krijgen.

Extra tips

  • Wees voorzichtig als je het grind in de vaas of fles giet, anders komen er putjes in het glas.
  • Zet de pot niet te vol, zodat de plantjes nog kunnen groeien en er geen vocht tussen de plantjes blijft hangen. Dit kan namelijk voor verrotting zorgen.
  • Decoratiegrind voor aquaria is heel geschikt en voor in vrijwel elk tuincentrum verkrijgbaar in allerlei kleuren, van wit tot felgroen of aardetinten.

Onderhoud

Planten in een open terrarium moet je af en toe water geven, maar niet te vaak. De halfopen ruimte van het terrarium houdt vocht vast, waardoor je minder water hoeft te geven dan gebruikelijk. Hoe smaller de opening van je pot, hoe vochtiger de grond zal blijven. Zet het open terrarium niet in de volle zon, maar kies voor een plek met indirect licht. In de volle zon kan het namelijk heel warm worden in de glazen ruimte, waardoor planten sneller uitdrogen of verbranden.

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Heb jij trouwens de Plantplanner al in huis? Ook leuk als cadeau voor plantenliefhebbers!

Mijn tips voor handige producten


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close