Aloë vermeerdert zich vrij snel, waardoor hun pot al gauw te klein kan worden. Van mijn moeder kreeg ik twee van zulke potten die bijna uit hun voegen barstten, met de vraag: kun jij deze Aloë stekken? Ik had dat nog niet eerder gedaan, maar het bleek heel gemakkelijk. Het is ook nog eens goed voor de plant, want de nieuwe plantjes kunnen in de weg gaan zitten. Door ze weg te halen, geef je de moederplant kans om weer te groeien. De uitlopers kun je vervolgens in een eigen pot zetten. Op deze manier kun je de Aloë vera stekken, maar ook alle andere Aloë-soorten.

Hoe stek je Aloë (vera)?

Aloë maakt uitlopers aan de stam. Vaak hebben deze uitlopers al eigen wortels. Om Aloë te stekken, verwijder je voorzichtig de potgrond rondom de wortels. Daarna snij je met een scherp mesje de uitlopers af, zo dicht mogelijk bij de moederplant. Afbreken gaat ook gemakkelijk. Het beste is om de stekjes nu een paar dagen te laten drogen, zodat de wond kan helen. Daarna kun je de stekken in licht vochtige aarde op een zonnige plaats zetten. Uitlopers van je Aloë zonder wortels kun je op dezelfde manier stekken.

Aloë (vera) stekken uit blad

Het is helaas heel moeilijk tot onmogelijk om Aloë te stekken uit blad. Als je een blad afsnijdt of -knipt zul je een gelachtige vloeistof zien. Door het hoge vochtgehalte is de kans groot dat je stek slap wordt en gaat rotten, nog voordat hij wortels kan produceren.

Verzorging van je stekjes

Aloë is van nature een woestijnplant. Dat betekent dat de stekken weinig water nodig hebben. Zet ze daarom bij voorkeur in cactusgrond, die goed waterdoorlatend is en vocht geleidelijk kan afgeven. Zorg ook dat de stekjes op een zonnige plaats staan.

close

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Marita
Hoi! Ik ben Marita en op mijn blog vind je tips over een leven vol planten, van kamerplanten en stekken tot (balkon)tuinieren. Ik wil je laten zien dat dat helemaal niet zo moeilijk is: plantenkoorts is nergens voor nodig. Binnenshuis leef ik me uit met een groot aantal kamerplanten en stekjes en onze tuin – nu nog een groot grasveld – wil ik omtoveren naar een plek vol leven, met inheemse planten, veel vogels en een eigen moestuin. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via marita@plantleven.nl!

Mijn tips voor tuinierproducten

Dit vind je misschien ook leuk

2 Reacties

  1. Hoewel men zegt dat een Aloë Vera een makkelijke plant is, heb ik veel moeite om deze plant in leven te houden. Nu heb ik van een lieve collega een nieuwe plant gekregen (inmiddels mijn derde). Helaas is hij bij het vervoeren een beetje beschadigd. Twee takken/stengels beschadigd, eentje dusdanig dat hij inmiddels afgebroken is😢 Hoe kan ik het afgebroken stukje het beste stekken? Ik heb het nu in cactusgrond gestoken en nog geen water gegeven.

    1. Hallo Louise, wat jammer dat je tot nu toe nog geen vrienden bent geworden met je Aloë vera. Wat gaat er mis, worden de bladeren slap of drogen ze juist uit? Het afgebroken stuk kun je gewoon stekken zoals hierboven beschreven staat. Ik zou de grond licht vochtig houden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer in Kamerplanten