Een wijnvat als regenton in je tuin

Voor ons was het meteen duidelijk dat we een regenton in de tuin wilden, toen we eenmaal verhuisd waren naar ons nieuwe huis. Maar welke kies je dan uit? Er zijn regentonnen in alle soorten en maten, met elk hun voor- en nadelen. Omdat we een kunststof regenton niet zo bij onze stijl vonden passen, kwamen we uit bij een houten ton. Hoe installeer je een wijnvat als regenton in je tuin?

Als je een houten regenton in je tuin wilt, heb je enkele opties. Er zijn veel gebruikte wijnvaten uit met name Frankrijk en Portugal te koop, maar je kunt ook een nieuw wijnvat aanschaffen. Toen we informeerden naar een wijnvat, werd al snel duidelijk dat je een prijs betaalt voor het romantische idee dat jouw regenton in een vorig leven heeft gediend voor de opslag van wijn. Je kunt dan namelijk zo tachtig euro bij de prijs van een nieuw vat optellen. Daarom kozen we uiteindelijk voor een nieuwe, ongebruikte. Na een paar maanden in je tuin verkleurt het hout en kun je deze niet meer van een echt wijnvat onderscheiden.

Maten van een wijnvat

Wijnvaten komen in diverse soorten en maten. De meest gebruikte zijn tonnen van honderdvijftig, honderdnegentig en ongeveer tweehonderdtwintig liter. Natuurlijk zijn ze ook nog wel groter of wat kleiner verkrijgbaar. Je hebt ook nog tonnen die doormidden zijn gezaagd, die je naast de opslag van regenwater ook als een mini-vijver of bloembak kunt gebruiken.

Onze regenton komt tegen de muur op een doorgaand pad te staan, dus de maximale grootte voor ons was honderdvijftig liter, anders werd de ton te breed. Onze ervaring is dat we met een volle ton genoeg water hebben om onze (nog jonge) planten gedurende een dag of vier à vijf van water te voorzien.

Aansluiting op regenpijp

Heb je eenmaal een regenton uitgekozen, dan is het tijd deze aan te sluiten op je regenpijp. Daarvoor heb je allereerst een koppelstuk voor je regenpijp nodig. Dit wordt ook wel vulautomaat genoemd. Je vindt ze in diverse winkels, in verschillende uitvoeringen. Zelf gebruiken we de meest simpele. Deze zorgt ervoor dat het water door de regenpijp naar je ton stroomt, en als de ton vol is vloeit het water gewoon door naar de normale afvoer. Met onderstaand stappenplan kun je je regenton gemakkelijk snel zelf aansluiten.

 • Zet de ton klaar op de plek waar deze moet komen.
 • Teken een cirkel in de ton ter grootte van het pijpje van het vulautomaat, op de gewenste hoogte.
 • Teken twee lijnen op de regenpijp ongeveer twee centimeter uit elkaar, ter hoogte van waar het pijpje horizontaal de regenton in moet steken.
 • Zaag het stukje tussen de lijnen uit de regenpijp, met een fijne zaag. Vang het zaagsel op, bijvoorbeeld met een stofzuiger. Zo komt het PVC-zaagsel niet in je tuin terecht.
 • Bevestig het koppelstuk tussen de regenpijp, met de goede kant naar boven. Eventueel moet je hiervoor de regenpijp even van de gevel afschroeven, als er niet genoeg beweging in zit.
 • Zaag met een gatenzaag met behulp van je boormachine een gat in de regenton. De gatenzaag heeft een diameter ter grootte van het verlengstuk van het vulautomaat.
 • Bevestig het pijpje in het gat, maak vast aan het koppelstuk aan de regenpijp.
 • Wij hadden bij de aanschaf ervoor gekozen om direct al een kraantje te laten installeren. Als je dit zelf nog moet doen, is dat ook eenvoudig te regelen met een gatenboor. Koop een kraantje met schroefdraad, en draai deze stevig in het gat.

Het kan gebeuren dat de aansluiting en de naden bij een nieuwe regenton in het begin nog lekken. Als het hout vochtig wordt, zet het uit en zal het goed afsluiten.

Praktische tips

 • Kies voor een regenton met los deksel, dan kun je ook gemakkelijk een emmer of je gieter erin dompelen zodat deze sneller gevuld is.
 • Denk na over de hoogte van het kraantje. Als je de ton nog op stenen gaat zetten, kan deze wat lager, zodat je ook het water onder in de ton kunt benutten. Zorg ervoor dat een kleine gieter in elk geval nog onder het kraantje past.
 • Gebruik ook gerust regenwater voor je kamerplanten. Het is zelfs beter dan kraanwater omdat het minder kalk bevat.

Wijnvat kopen

Wijnvaten kun je op veel verschillende plekken kopen. Wij kochten hem bij Wijnvat.nl. Maar ook bij Bol.com en Tuinwinkel.nl zijn ze te koop.

Wijnvat als regenton

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Heb jij trouwens de Plantplanner al in huis? Ook leuk als cadeau voor plantenliefhebbers!

Mijn tips voor handige producten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close