Van gazon naar border: stap voor stap een border maken

Toen wij ons nieuwe huis kochten, was de achtertuin een groot grasveld. Leuk om te voetballen of te kamperen, maar niet geschikt voor een tuin vol bloemen en planten. Daarom besloten we om van een groot deel van het gazon een border te maken. Maar hoe doe je dat eigenlijk, een border aanleggen? Hoe kom je van dat gras af en wat voor grond heb je nodig? Hieronder vind je een handig stappenplan.

1. Bedenk waar de border moet komen

Wil je een border in de zon, schaduw of halfschaduw? En hoe groot moet hij worden? Denk ook aan de zichtlijnen vanuit huis: waar heb je het mooiste zicht op je border? Wij kozen ervoor om hem direct voor de schuifpui te laten beginnen, zodat we ook binnen van de planten kunnen genieten. Als je hebt beslist waar je border moet komen, kun je dit voor de zekerheid aangeven met touw of paaltjes. Zo zie je direct hoe groot het oppervlakte daadwerkelijk is en weet je waar je het gazon moet verwijderen.

2. Haal de graszoden weg

Het weghalen van de graszoden is even een klusje, maar het zorgt ervoor dat je straks direct kunt inplanten. Gebruik hiervoor een spade en steek de zoden ongeveer 8-10 centimeter diep uit, tot onder de wortels. Leg de zoden ondersteboven naast je neer. Groot onkruid kun je eventueel direct weggooien in een emmer.

3. Graaf 20-30 centimeter extra grond weg

Afhankelijk van de grondsoort moet je nog extra grond wegscheppen. Zorg dat in ieder geval de bovenste zandlaag weg is. Als de bodem onder het gras erg compact is, kun je die ook beter wegscheppen. Hou een minimale diepte aan van ongeveer twee spades (30-40 centimeter). Zo heb je straks een voldoende diepe grondlaag voor de meeste planten. Een gedeelte van grond die je hebt weggeschept, kun je straks mengen met tuinaarde en compost en hergebruiken in je border.

4. Leg de graszoden omgekeerd terug

Als je diep genoeg hebt gegraven, kun je de graszoden met het gras naar beneden in de grond leggen. Het gras zal vergaan en vormt een voedzaam laagje. Je hebt hiermee een natuurlijke meststof, dus het is zonde om de zoden weg te gooien. Wees niet bang dat er veel onkruid omhoog zal komen: na een paar weken zal het gras al zijn vergaan door een gebrek aan zonlicht.

5. Voeg tuinaarde toe (en compost)

Vul je border op met grond. Tuinaarde is geschikt voor het ophogen van je border. Meestal zitten daar ook al meststoffen doorheen, zeker in zakken bemeste tuinaarde. De wortels van nieuwe planten kunnen vaak niet goed tegen deze hoge concentratie meststoffen, wat wortelverbranding en geel blad kan veroorzaken. Daarom is het slim om de (bemeste) tuinaarde te mengen met bestaande grond, zodat het organisch materiaal in de grond wordt verhoogd. Eventueel kun je hier ook een bodemverbeteraar aan toevoegen, zoals compost. Potgrond is niet geschikt om je border mee op te hogen, omdat het te luchtig is. Probeer ook zo min mogelijk turf te gebruiken, dit is namelijk niet duurzaam.

6. Je border inrichten

Voilà, je border is klaar! Nu komt het leukste gedeelte: je mag je border gaan inrichten. Zelf heb ik een schema gemaakt met daarin de planten die ik mooi vind en die op een zonnige standplaats kunnen staan. Ook heb ik gekeken naar een mooie afwisseling tussen groeihoogte, bloeiperiode, kleur blad en bloemen en bladvorm. Ten slotte wilde ik graag verschillende inheemse planten en wintergroene planten in de border. Ben je minder schematisch en planmatig ingesteld, dan kun je natuurlijk ook gewoon de trial and error-methode uitproberen om te zien wat in jouw tuin het beste werkt.

Extra tips

  • Eventueel kun je het weghalen van de graszoden, afgraven van de grond en terugleggen van de graszoden in etappes doen, zoals wij hebben gedaan (zie de foto’s). Je kunt dan meerdere dagen uittrekken voor dit project, zonder dat de uitgestoken graszoden langere tijd in de weg liggen.
  • Wij hebben geen afscheiding aangebracht tussen het gazon en de border. Om te voorkomen dat het gras in de border groeit, gebruiken we een grasschaar en kantensteker.

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Heb jij trouwens de Plantplanner al in huis? Ook leuk als cadeau voor plantenliefhebbers!

Mijn tips voor handige producten


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close