Door het raam zag ik dat onze iris begon te bloeien, maar toen ik dichtbij sprintte om dit wat beter te gaan bekijken zag ik iets waar ik helemaal niet zo blij van werd: groene beestjes op mijn plant. Bladluis! Deze ongewenste indringer haalt zijn voeding uit jouw planten. Hoe kom je aan bladluis en vooral: hoe kom je er vanaf?

Bladluizen zijn kleine, plantenetende beestjes die vaak niet groter worden dan vijf millimeter. Niet alle bladluizen zijn groen, er bestaat ook zwarte, witte, gele, rode en paarse bladluizen. Ze discrimineren niet: vaak zitten ze gezellig door elkaar.

Luizenleven

Sommige luizen hebben vleugels, waardoor ze zich gemakkelijk kunnen verspreiden. Ook kan bladluis door de wind op je planten belanden. In de zomer is bladluis levendbarend, dus ze kan zich snel voortplanten. Zo kan je plant in een mum van tijd van top tot teen onder de kruipende beestjes zitten. Onderneem daarom snel actie als je bladluis ziet.

Bladluis bestrijden

Bladluizen bestrijden kan op verschillende manieren en meestal gebruik ik er meerdere door elkaar. Voor mijn gevoel heb ik daarmee de grootste kans om de luizen succesvol te verwijderen. Als je een boel geduld en weinig luizen hebt, kun je ze een voor een van je plant verwijderen met een pincet. Het klinkt wat cru, maar zorg dat je er ook direct een aantal platdrukt. Er komt dan een geur vrij die bijvoorbeeld lieveheersbeestjes aantrekt. Zij houden wel van een bladluis op zijn tijd.

Bestrijden met beestjes

Er zijn een boel andere insecten die bladluis op het menu hebben staan. Zet dus vooral alle lieveheersbeestjes, spinnen en oorwormen die je kunt vinden op de geteisterde plant als biologische bestrijding. Je kunt ook online larven van lieveheersbeestjes kopen voor dit doel. Je kunt er ook voor kiezen om wat bladluizen te laten zitten, als je plant er gezond uit blijft zien. Hiermee lok je meer lieveheersbeestjes en andere insecten naar je tuin en hopelijk komen zij volgend jaar weer terug.

Onder de douche

Helaas bleek onze iris niet de enige plant met bladluis. Op onze kervel zaten al zoveel beestjes dat stuk voor stuk verwijderen geen doen was. Daarom heb ik deze plant onder de douche gezet. Luizen spoelen zo voor een groot deel weg.

Mocht je het zeker voor het onzekere willen nemen, dan kun je ook een plantenspuit vullen met water en sterkere middelen. Begin dan met een scheut (biologisch) afwasmiddel, citroensap, knoflook en ui of groene zeep. Voor mensen is dit niet giftig, dus ook op eetbare planten kun je dit toepassen. Een minder milieuvriendelijke manier is om water met spiritus te mengen, maar hopelijk is dat na alle bovenstaande opties al niet meer nodig.

Bladluis voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Ik krijg iedere keer weer de kriebels als ik luizen zie, maar gelukkig zijn er manieren om de bladluis preventief af te schrikken. Ze houden niet van sterke geuren, dus plant knoflook, ui en bieslook, goudsbloemen, afrikaantjes, basilicum of rozemarijn naast je gevoelige planten. Lavendel wordt ook regelmatig genoemd, maar de bladluizen op ons balkon trekken zich niets van de lavendelstruik aan die ik expres naast de kervel heb geplant. Probeer meerdere manieren uit, dan merk je vanzelf welke bij jou het beste werkt.


Pinterest

Vond je dit een interessant artikel? Bewaar het dan op je Pinterest!

bladluis-bestrijden
close

Meld je aan voor de nieuwsbrief met tips van Plantleven

Marita
Hoi! Ik ben Marita en op mijn blog vind je tips over een leven vol planten, van kamerplanten en stekken tot (balkon)tuinieren. Ik wil je laten zien dat dat helemaal niet zo moeilijk is: plantenkoorts is nergens voor nodig. Binnenshuis leef ik me uit met een groot aantal kamerplanten en stekjes en onze tuin – nu nog een groot grasveld – wil ik omtoveren naar een plek vol leven, met inheemse planten, veel vogels en een eigen moestuin. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via marita@plantleven.nl!

Mijn tips voor tuinierproducten

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *