Recepten met vlierbloesem: vlierbloesembeignets maken
Nadat ik afgelopen week vlierbloesemsiroop had gemaakt, zat de struik in onze straat nog steeds vol schermen met heerlijk geurende bloemetjes. Daarom besloot ik een nieuw recept met vlierbloesem te proberen: vlierbloesembeignets. Het was een beetje vreemd om een struik, die kort daarvoor nog buiten stond, ineens op ons bord te zien liggen, maar de beignets waren erg smakelijk.
Gewone vlier (Sambucas nigra) is een veelvoorkomende plant in Nederland. Als je in mei en juni om je heen kijkt, zie je overal struiken met grote witte schermen in bermen en groenstroken staan. Van deze bloesem kun je bijvoorbeeld siroop maken, maar ook de beignets in dit recept.
Recepten met vlierbloesem: vlierbloesembeignets maken
Gang: LunchKeuken: HollandsMoeilijkheid: Makkelijk4
personen5
minuten10
minutenIngrediËnten
8 schermen vlierbloesem
300 ml melk
200 gram bloem
1 ei
Zonnebloemolie om in te bakken
Poedersuiker of honing om te garneren
Recept
- Pluk acht schermen met bloeiende, frisse bloemetjes en een steeltje van ongeveer vijf centimeter. Schud voor je gaat bakken de eventuele insecten of bruine blaadjes er even uit of houd de schermen onder de kraan.
- Maak met de melk, bloem en het ei een glad beslag. Het beslag moet zo dun zijn dat je de schermen gemakkelijk kunt onderdompelen.
- Verhit intussen in een koekenpan de olie. In een kleine koekenpan heb je minder olie nodig, want de schermen moeten onder het oppervlak kunnen verdwijnen.
- Dompel een scherm met de steel naar boven in het beslag en laat hem even uitlekken boven de kom. Als er teveel beslag aan de bloemen blijft hangen, wordt het niet helemaal gaar.
- Leg de bloesem vervolgens in de pan met hete olie. Pas op, dit kan spetteren. Na ongeveer 1-2 minuten of als de onderkant bruin is geworden, haal je de bloesem eruit.
- Herhaal deze stappen met alle schermen en verdeel ze over de borden. Je kunt de vlierbloesembeignets garneren met poedersuiker of honing. Eet smakelijk!
Tips
- Je kunt de beignets ook in de frituurpan maken, in plaats van in een koekenpan.
- Je eet alleen de bloemetjes in dit recept, dus niet de steeltjes. Die zijn wel handig om je beignet gemakkelijk vast te houden.
Vond je dit een interessant artikel? Bewaar het dan op je Pinterest!