Ieder voorjaar maakt mijn moeder de lekkerste siroop die je kunt bedenken, gewoon uit eigen tuin! De gewone vlier, die overal in Nederland groeit, produceert in mei en juni heerlijk geurende bloesem waarmee je zelf makkelijk vlierbloesemsiroop kunt maken. Hieronder vind je een stappenplan volgens moeders recept, zodat jij dit jaar ook je eigen siroop kunt maken.

Vlierbloesem herkennen

Misschien ben je een beetje huiverig om te gaan wildplukken, omdat je niet precies weet waar je moet zoeken en hoe een vlier eruit ziet. Gelukkig hoef je niet ver weg, want de Gewone vlier groeit volop in Nederland, ook in de stad. Rondom onze flat staan meerdere struiken, die in mei en juni gemakkelijk te herkennen zijn aan de grote schermen met witte bloemetjes, die sterk geuren.

Voor het maken van vlierbloesemsiroop moet je twee dagen uittrekken. Dat klinkt heftig, maar op de eerste dag hoef je alleen de vlierbloesemschermen te verzamelen en onder water te zetten.

Lentegevoel: recept om zelf vlierbloesemsiroop te maken

Gang: DrinkenKeuken: HollandsNiveau: Makkelijk
Hoeveelheid

5

liter
Voorbereiding

30

minuten
Bereidingstijd

20

minuten
Wachttijd

12

uur

Ingrediënten

  • Emmer vol vlierbloesem

  • 1250 gram suiker (per liter opgevangen vocht)

  • 20 gram citroenzuur per liter (optioneel, te koop bij de drogist)

  • Benodigdheden
  • Emmer

  • Deksel om de emmer mee af te sluiten

  • Grote pan

  • Vergiet of zeef en schone theedoek

  • Trechter

  • Goed afsluitbare flessen (van tevoren schoonmaken met kokend water of in de oven)

Recept

  • Dag 1:
  • Pluk ongeveer een emmer vol schermen. Kies alleen de schermen uit waarvan (bijna) alle bloemetjes zijn uitgekomen en die er fris uitzien. Schudt als je thuis bent de bruine blaadjes en insecten uit de schermen.
  • Vul de emmer met twee liter water en zet de schermen met de steeltjes naar boven in het water. Vervolgens doe je een deksel op de emmer en zet je hem een nacht of een dag lang weg op een koele, donkere plek.
  • Dag 2:
  • Haal alle schermen uit het water. Je zult merken dat de geur van de bloesems helemaal in het water is getrokken. Dit is alvast een voorproefje van de heerlijke siroop die je straks zult hebben!
  • Giet het water door een vergiet, zeef of theedoek. Je kunt dit proces herhalen tot je de grote onzuiverheden uit het vocht hebt gefilterd. Een beetje stuifmeel zal altijd achterblijven, maar dit is geen probleem.
  • Meet af hoeveel water er is overgebleven en voeg per liter 1250 gram suiker toe. Verhit de vloeistof vervolgens tot het net niet kookt en roer tot de suiker helemaal is opgelost.
  • Eventueel kun je nu citroenzuur toevoegen. Dit zorgt voor een langere houdbaarheid en geeft een frisse smaak aan je limonade.
  • Giet je siroop in de flessen terwijl het nog heet is en sluit de flessen direct af. Je siroop is klaar!

Tips

  • Op veel websites lees je dat je de schermen ‘s ochtends moet plukken, omdat de schermen dan het sterkst geuren. Dit komt niet zo heel nauw, mijn moeder plukt ook in de namiddag en haar siroop is altijd heerlijk.
  • Zorg voor brandschone of nieuwe flessen. Twee jaar geleden gebruikte ik een sausfles die ik met kokend water en in de oven had schoongemaakt, maar toch smaakte mijn siroop naar chilisaus :-).

Zit er hierna nog steeds bloesem aan je struik? Je kunt hier ook beignets of thee van maken!


Pinterest

Vond je dit een interessant artikel? Bewaar het dan op je Pinterest!

recept-vlierbloesem-siroop-maken
close

Meld je aan voor de nieuwsbrief met tips van Plantleven

Marita
Hoi! Ik ben Marita en op mijn blog vind je tips over een leven vol planten, van kamerplanten en stekken tot (balkon)tuinieren. Ik wil je laten zien dat dat helemaal niet zo moeilijk is: plantenkoorts is nergens voor nodig. Binnenshuis leef ik me uit met een groot aantal kamerplanten en stekjes en onze tuin – nu nog een groot grasveld – wil ik omtoveren naar een plek vol leven, met inheemse planten, veel vogels en een eigen moestuin. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via marita@plantleven.nl!

Mijn tips voor tuinierproducten

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer in Recepten