Bloemenpers maken om zelf bloemen te drogen

Bloemen drogen, een mooie manier om je kleurrijke tuin, fleurige vakantieherinnering of trouwboeket te bewaren. Zelf droogbloemen maken deed ik altijd door de bloemen tussen twee vellen keukenpapier of karton te leggen en deze te verzwaren met stapels boeken. Maar nu was mijn vader zo aardig om een bloemenpers voor mij te maken. Dat scheelt een boel tilwerk.

Een bloemenpers kopen kan natuurlijk ook, maar om er zelf een te maken heb je ook niet veel spullen nodig. Dit zijn de benodigdheden om zelf een bloemenpers te maken:

Benodigdheden

 • Multiplex, triplex MDF of hout
 • Een (decoupeer)zaag om de platen op maat te zagen
 • (Accu)boormachine
 • 4 vlinderbouten en -moeren
 • evt. 4 ringen ter bescherming van het hout
 • Karton
 • Vochtopnemend papier zonder structuur (dus geen keukenrol, maar liever vloeipapier of blotting paper)

Zelf een bloemenpers maken

 1. Zaag de platen op de gewenste maat. Je kunt bijvoorbeeld voor A4 kiezen, of juist iets groter zodat een stuk A4-karton precies tussen de bouten past.
 2. Eventueel kun je, net als bij mijn bloemenpers, de hoeken met een decoupeerzaag afronden.
 3. Boor vier gaten in de hoeken, net iets groter dan de bouten.
 4. Leg het karton en het vochtopnemende papier om en om tussen de twee platen, draai de bouten van onderaf door de gaten en sluit af met de ringen en moeren.

Bloemenpers versieren

Waar kun je je bloemenpers beter mee versieren dan met gedroogde bloemen? Om de bloemen op hout te plakken gebruikte ik eerst lijmspray, maar het resultaat oogde rommelig. Uiteindelijk bleek secondelijm de meest geschikte oplossing. Andere leuke ideeën vind ik om je bloemenpers te decoreren met botanische stempels of door zelf iets te tekenen.

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Heb jij trouwens de Plantplanner al in huis? Ook leuk als cadeau voor plantenliefhebbers!

Mijn tips voor handige producten


Geef een reactie

 1. Hoi Marita, wat leuk wat ik hier allemaal lees. Net als jij vind ik het ook heerlijk om me bezig te houden met alles wat plant en bloem is. Een vraag over de bloemenpers: is het ook mogelijk om een hele reeks stukken karton met daartussen vochtopnemend papier tussen de planken te klemmen? Het lijkt me geen probleem maar ik lees steeds (ook elders) over twee stukken karton die tussen de planken geklemd worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close