Sinaasappels drogen in de oven: stap voor stap
De zoete geur van sinaasappel dringt door de kieren van de oven en vult de keuken. Ik kan het niet laten om even te spieken, en ik voel de warmte op mijn gezicht. Sinaasappels drogen in de oven is niet alleen gemakkelijk, maar ook heel sfeervol. Bovendien kun je met gedroogde sinaasappels alle kanten op: natuurlijke decoratie voor de herfst of kerst, een smaakvolle toevoeging aan je cocktail of een kleurrijke versiering van je taart, en dat alles met maar één ingrediënt.
Gedroogde sinaasappels kun je gebruiken als decoratie of voor extra smaak- en kleur in de keuken. Denk bijvoorbeeld aan een herfstkrans, slingers of een kerstbal als decoratie voor herfst en kerst. Combineer de sinaasappel bijvoorbeeld met kaneel, walnoten en steranijs voor natuurlijke effect. Een gedroogd sinaasappelschijfje is ook lekker in een cocktail of in kop dampende thee, of als toevoeging aan je stoofpeertjes. Zin in een geurig bad? Voeg wat schijfjes gedroogde sinaasappel toe aan je badwater.
Sinaasappels drogen in de oven: stap voor stap
Gang: DecoratieMoeilijkheid: Makkelijk20
schijfjes10
minuten2
uurs30
minutenIngrediënten
4 handsinaasappelen
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 100º.
- Snijd de sinaasappelen in dunne plakken. Hoe dunner je snijdt, hoe sneller de sinaasappelschijfjes drogen. Ik sneed schijfjes van ongeveer 4 millimeter.
- Dep de sinaasappelschijfjes droog met een doek of stuk keukenrol.
- Leg de schijfjes op een rooster in de voorverwarmde oven. Gebruik geen bakpapier of bakplaat, dan duurt het drogen langer.
- Na 2 of 3 uur zijn je gedroogde sinaasappelschijfjes klaar. Laat de schijfjes niet te lang drogen, dan worden ze bruin.
Tips
- Handsinaasappelen bevatten minder sap dan perssinaasappelen en zijn dus geschikter om te drogen.
Gedroogde sinaasappelschijfjes bewaren
Je kunt gedroogde sinaasappelschijfjes jarenlang bewaren. Ze worden in de loop der tijd wel iets donkerder.