10 tips: planten water geven als je op vakantie gaat

Juist in de zomer hebben je planten vaak wat extra aandacht nodig. Vanwege de warmte moet je ze wat meer water geven en ook zijn beestjes in dit seizoen vaak actiever dan in de wintermaanden. Maar hoe doe je dat als je op vakantie gaat? Geen nood, er zijn verschillende hulpmiddelen en handige tips om je kamerplanten ook tijdens je vakantie water te geven en te verzorgen.

Als ik een week op vakantie ga, neem ik over het algemeen geen bijzondere maatregelen. Ik geef mijn planten water zoals altijd, en schuif ze eventueel iets verder van het raam vandaan. Als je cactussen en vetplanten voor vertrek water geeft, houden ze het gerust twee of drie weken vol. Maar ga je voor langere tijd op vakantie, dan is het handig om wat voorzorgsmaatregelen te nemen.

1. Geef geen voeding

Vlak voordat je op vakantie gaat, kun je je planten beter geen voeding geven. De periode daarna verbruiken ze namelijk meer water. Bewaar deze verwennerij dus tot je weer terug bent van je bestemming.

2. Regel een plantenoppas

Zelf maak ik geen gebruik van hulpmiddelen zoals een druppelaar of touwtje, omdat ik familieleden in de buurt heb wonen die mijn planten water willen geven. Dat is wat mij betreft ook de meest gemakkelijke manier. Vraag dus een familielid, buurman of vriend om je planten water te geven, maar kies wel iemand met groene vingers. Ik ben ook wel eens thuis gekomen in een huis dat naar moeras rook, omdat een aardige buurman mijn planten compleet had verzopen.

3. Verdeel je planten in groepen

Om te natte of verdroogde planten te voorkomen, kun je je plantenoppas een beetje helpen. Zet je planten bijvoorbeeld in groepen bij elkaar en geef per groep aanwijzingen: twee keer per week water geven, eens per twee weken water geven of sproeien. Je kunt je planten ook labelen met post-its of houten ijsstokjes en daarop tips achterlaten.

4. Zet je planten bij elkaar

Sowieso is het geen slecht idee om je planten bij elkaar te zetten. Ik zet mijn planten vaak per verdieping bij elkaar. Hierdoor verhoogt de luchtvochtigheid rondom de planten en zullen ze minder snel uitdrogen.

5. Haal planten weg bij het raam

Om te voorkomen dat planten uitdrogen, zet ik ze tijdens mijn vakantie iets verder van het raam. Doordat de planten minder licht en warmte ontvangen zullen ze minder water verbruiken. Een andere optie is om gordijnen (deels) te sluiten. Zorg dan wel dat je planten niet teveel in het donker staan.

6. Verdeel je planten over bekenden

Heb je niet zoveel planten, dan kun je ook overwegen om je planten over een aantal bekenden te verdelen en ze na je vakantie weer op te halen. Geef bijvoorbeeld je grootste waterslurpers aan de ene bekende en laat je stekjes achter bij de ander.

7. Zet je planten op natte handdoeken

Een goedkope manier om je planten vochtig te houden is om ze in de badkamer op oude handdoeken te zetten. Geef de planten vervolgens goed water, zodat de handdoeken nat worden. Zo houden je planten het gerust een week vol. Je kunt ook een punt van de handdoek in een bak met water leggen, zodat de handdoek eventueel meer water kan opzuigen zodra hij is opgedroogd.

8. Gebruik touwtjes om je planten water te geven

Een andere gemakkelijke manier om je planten water te geven zonder hulp van buitenaf is door middel van een touwtje. Laat een katoendraad zich volzuigen met water. Hang het ene uiteinde in een bak met water en stop het andere uiteinde in de potgrond. Je plant kan nu via het touw zoveel water opzuigen als hij nodig heeft.

9. Maak zelf een druppelsysteem

Ben je een handige doe-het-zelver, dan kun je met een plastic fles zelf een druppelsysteem maken. Maak in de bodem van de fles een aantal gaatjes met een schaar of aardappelmesje. Zet hem vervolgens stevig in de potgrond en vul het flesje met water. Zodra de potgrond droog en luchtig wordt, zal er water vanuit het flesje in de aarde druppelen.

10. Koop een druppelaar

Wil je niet zelf knutselen, dan zijn er ook druppelaars te koop. Dit zijn watersystemen die gedoseerd water afgeven aan je planten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor plastic waterbollen of voor terracotta plantirrigators.

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Heb jij trouwens de Plantplanner al in huis? Ook leuk als cadeau voor plantenliefhebbers!

Mijn tips voor handige producten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close