Kamerplanten water geven: 9x vraag en antwoord

Kamerplanten water geven: voor sommigen, waaronder ikzelf, is dat een rustgevende klus, anderen raken flink in de stress van al die verschillende planten met verschillende waterbehoeften. Hoeveel en hoe vaak je je planten water moet geven hangt inderdaad af van de soort, standplaats en het seizoen, maar toch zijn er een aantal tips die ik je kan geven.

1. Wanneer moet je je plant water geven?

Zelf vertrouw ik altijd op mijn eigen zintuigen. De manier die ik het meest gebruik is om even met mijn vinger in de potgrond te voelen hoe droog of vochtig deze is. Voel dan niet aan het oppervlak, maar steek je vinger een paar centimeter diep in de potgrond. Sommige planten, zoals de lepelplant, laten overduidelijk merken dat ze meer water willen door dramatisch slap te gaan hangen of hun blad op te krullen. Als potgrond loslaat van de rand van de pot is het ook onmiskenbaar tijd om je plant meer water te geven.

2. Hoeveel water moet je planten geven?

Een simpel en toch ingewikkeld antwoord: geef je planten niet te weinig water, maar ook niet te veel. Het is een beginnersfout om te denken dat je een plant niet te veel water kunt geven. Veel planten houden niet van ‘natte voeten’. Als er onderin de pot een laag water blijft staan, kan er wortelrot ontstaan en heb je meer risico op rouwvliegjes.

Maar wat betekent ‘veel’ en ‘weinig’ water? Als stelregel kun je aanhouden dat planten die veel water nodig hebben, graag constant vochtige grond willen. Planten met een gemiddelde waterbehoefte kunnen korte tijd in droge grond staan en planten die weinig water nodig hebben, kunnen tegen langere perioden van droogte. Hieronder zie je een aantal planten en hun waterbehoefte.

  • Veel, grond licht vochtig houden tussen gietbeurten: Alocasia, Ficus, vleesetende plant, palm, varen, mozaïekplant, Peperomia (behalve de ‘Happy Bean’), Begonia, lepelplant, graslelie, vaderplant, siernetel, biefstukplant, Epipremnum, Scindapsus
  • Gemiddeld, grond af en toe droog laten vallen: Dracaena, Aglaonema, Monstera, Philodendron
  • Weinig, grond langere tijd laten opdrogen: Vetplanten, cactussen, sanseveria, ZZ-plant, Pachira aquatica, Yucca, olifantenpoot

3. Veel water of kleine beetjes?

Tropische planten (vaak met groot, dun, groot blad) hebben het liefst in een keer een flinke tropische bui in hun pot. Ook de Pachira aquatica krijgt liever in een keer een plens water dan steeds kleine beetjes. Planten als de Olifantsoor en andere Alocasia-soorten krijgen juist liever kleine beetjes tegelijk, net als de Calathea.

4. Water geven met een app?

Er zijn verschillende apps die je kunt gebruiken bij het water geven aan je kamerplanten. Toch zijn deze apps niet zaligmakend: de waterbehoefte van je planten hangt af van de luchtvochtigheid in jouw huis en op welke plek in huis ze staan. Je eigen waarneming blijft dus altijd belangrijk. Vind je het toch handig om een app te gebruiken, download dan bijvoorbeeld de app van Plantsome, Pokon, Intratuin of Waterbot.

5. Watersysteem of ander hulpmiddel?

Vergeet je je planten altijd water te geven, dan kun je gebruik maken van een druppelsysteem of plant-irrigator. Je hebt bijvoorbeeld kunststof bollen, die je vult met water en diep in de aarde steekt. Als de potgrond voor de opening vochtig is, plakt deze samen en stopt de watertoevoer. Er bestaan ook terracotta irrigators, die door hun poreuze samenstelling gedoseerd water afgeven aan je plant. Daarnaast kun je een vochtigheidsmeter aanschaffen om het vochtgehalte in de potgrond te meten. Er zijn zelfs vochtmeters met een lampje, dat gaan branden als je plant water nodig heeft. Ten slotte. kun je ook plantenpotten met ingebouwd waterreservoir kopen. Nadeel van deze systemen is dat je zelf minder leert over de waterbehoefte van je plant.

6. Is regenwater goed voor kamerplanten?

Ja, regenwater is goed voor je kamerplanten! Regenwater bevat minder mineralen dan kraanwater. Planten hebben wel mineralen, zoals kalk, nodig, maar in kleine hoeveelheden. Zit er veel kalk in je kraanwater, dan blijven de overtollige mineralen in de potgrond achter. Je ziet dan bijvoorbeeld een wit kalklaagje liggen. Op den duur verandert de zuurgraad van de potgrond en groeit je plant niet optimaal meer. Een oplossing is om de potgrond te vervangen of om de grond een spoelbeurt geven. Giet hierbij zoveel water in de pot dat het er aan de onderkant weer uitstroomt. Overtollige mineralen spoelen dan weg. Geef je je planten enkel regenwater, dan is dit niet nodig.

Je kunt regenwater opvangen in een regenton of emmer, maar je kunt je kamerplant ook buiten zetten tijdens een bui. Dan krijgt hij direct een stofbeurt en heb je geen last van kalkvlekken op het blad.

7. ‘s Ochtends of s’ avonds water geven?

Het is beter om je kamerplanten ‘s ochtends water te geven. De potgrond is dan nog niet flink opgewarmd door de zon of de verwarming, dus het temperatuurverschil met het water is niet zo groot. Je kunt je voorstellen dat een plant behoorlijk schrikt als hij ineens een plons koud water over zijn voeten krijgt. Sommige planten krijgen hierdoor slap of geel blad. Een andere oplossing is om water eerst op kamertemperatuur te laten komen, voordat je het aan je planten geeft.

8. Moet je planten van onderen water geven?

Je hoeft niet alle planten niet per se van onderen water te geven, maar er zijn soorten die dit wel prettig vinden. Denk aan planten waarvan de grond tussen gietbeurten mag opdrogen, zoals cactussen en vetplanten. Maar ook planten die van licht vochtige grond houden, zoals vleesetende planten, mag je van onderaf water geven. De meeste planten zul je waarschijnlijk van bovenaf water geven. Let er daarbij op dat je niet op het blad giet, maar rondom de wortels.

Extra tip: Als de potgrond heel droog is, heb je kans dat het water direct naar de bodem loopt, nog voordat de wortels het water kunnen opzuigen. Dan is het verstandiger om vanaf de onderkant water te geven. Je kunt dit doen door de plant maximaal een kwartier op een schotel water te zetten of in een laag water in de gootsteen.

9. Hoe en wanneer geef je een orchidee water?

Een orchidee koop je vaak in een doorzichtige binnenpot. Dit is niet voor niets. Licht is goed voor de wortels en bovendien kun je zo heel gemakkelijk zien wanneer je je orchidee water moet geven. Als de wortels grijs zijn, geef dan water tot ze weer groen kleuren. Je kunt dit doen door de orchidee in een gevulde gootsteen te dompelen of door van bovenaf water te geven, zonder dat het water de bladeren raakt.

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Heb jij trouwens de Plantplanner al in huis? Ook leuk als cadeau voor plantenliefhebbers!

Mijn tips voor handige producten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close