Lipstickplant (Aeschynanthus) stekken in aarde

Onze Lipstickplant groeit hard en is regelmatig toe aan een goede knipbeurt. Gelukkig hoef je de afgeknipte stengels niet weg te gooien, want je kunt ze gemakkelijk stekken in aarde. Wij hebben thuis een Lipstickplant Rasta, maar andere soorten zoals de Twister, Mona Lisa, Japhrolepis en Caroline kun je op precies dezelfde manier vermeerderen.

Bovenop onze kast staat een Lipstickplant (ook lippenstiftplant genoemd) en eens in de zoveel tijd is de plant zoveel gegroeid dat zijn bladeren mijn bureaublad raken. Dat is voor mij het moment om de schaar ter hand te nemen en stekjes af te knippen. Het stekken van een lipstickplant is heel gemakkelijk en bovendien stimuleer je hiermee de groei van de plant.

Stappenplan

Een lipstickplant vermeerderen is gemakkelijk, maar het kost even tijd. Reken op minimaal vier weken voordat je wortels ziet verschijnen.

  1. Knip van de onderkant van je plant een stuk van ongeveer tien tot vijftien centimeter. Het liefst neem je direct meerdere stekken, zodat je nieuwe plant direct wat voller is.
  2. Van de onderste vijf centimeter verwijder je alle bladeren.
  3. Hierna steek je de stekken direct in de aarde. Eventueel kun je ze in stekpoeder dopen om ze te beschermen tegen bacteriën.
  4. Mijn stekjes hebben zes weken op een redelijk donkere plek gestaan, maar toch wortels ontwikkeld. Waarschijnlijk gaat dit sneller als je de plant op een lichte plek neerzet.

Extra tips

De stekken van de lipstickplant zijn erg sterk. Zelfs als ze na een aantal weken nog geen wortels hebben ontwikkeld, blijven ze in de potgrond gewoon in leven. Maak je dus niet direct zorgen als je geen wortels ziet verschijnen, sommige stekken doen hier iets langer over.

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Heb jij trouwens de Plantplanner al in huis? Ook leuk als cadeau voor plantenliefhebbers!

Mijn tips voor handige producten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close