Koken met restjes: kruiden kweken uit kruiden

Heb jij daar ook altijd last van? Je koopt zo’n plastic bakje met verse kruiden en vervolgens ligt de helft te verpieteren in je koelkast. Gelukkig is hier een oplossing voor, je kunt deze kruiden namelijk gemakkelijk laten uitgroeien tot een nieuwe plant. Dat scheelt een boel plastic en je hebt altijd verse kruiden bij de hand.

Kruiden kweken kan prima binnen, bijvoorbeeld in de vensterbank van je keuken. Maar de meeste kruiden kunnen ook goed buiten staan, bijvoorbeeld in een pot op je balkon of in je tuin. Wil je het groter aanpakken, dan kun je bijvoorbeeld een kruidenbak op poten of moestuinbak in elkaar zetten.

Welke kruiden kun je gebruiken?

Om kruiden uit kruiden te kweken heb je niets bijzonders nodig, alleen wat water en geduld. Bij de kruiden met wat steviger stengels heb je de meeste kans op succes, bijvoorbeeld met basilicum, munt, rozemarijn en tijm. Ik gebruik hiervoor de kruiden die je in plastic bakjes per vijftien gram in de supermarkt koopt.

Stappenplan

  1. Haal de onderste bladeren van de stengel af, zodat deze niet het water raken en kunnen gaan rotten.
  2. Zet de kruiden in het water.
  3. Ververs het water regelmatig. Bij sommige kruiden, zoals rozemarijn, kan algenvorming ontstaan. In dat geval moet je het water vaker verversen.
  4. Als de wortels drie tot vijf centimeter lang zijn, kun je de kruiden in de aarde plaatsen. Houd deze de eerste tijd wat vochtiger dan normaal, zodat de wortels aan de overgang kunnen wennen.

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Heb jij trouwens de Plantplanner al in huis? Ook leuk als cadeau voor plantenliefhebbers!

Mijn tips voor handige producten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close