Is wildplukken verboden? Dit zijn de regels!
Eten rechtstreeks uit de natuur halen, dat vind ik zo’n bijzondere ervaring. Ik nam meerdere keren deel aan een wildplukwandeling en kreeg daarna de vraag: Wildplukken, mag dat? Kort gezegd is het antwoord: nee, wildplukken is verboden en strafbaar. Maar in de praktijk wordt het vaak gedoogd, zolang je je bij wildplukken aan bepaalde regels houdt.
Sommige mensen zien wildplukken als bedreiging voor de natuur, anderen vinden het juist een uitgelezen kans om mensen bij de natuur te betrekken en daardoor het respect voor de natuur te verhogen. Ik denk dat voor beide kanten iets te zeggen valt.
Is wildplukken toegestaan?
Officieel is wildplukken in Nederland verboden en staan er fikse boetes op een overtreding. Omdat je je niet op je eigen terrein bevindt, maar op dat van de overheid of een particulier, kun je wildplukken onder diefstal of stroperij scharen.
Waar mag je wildplukken?
Ondanks dit verbod wordt wildplukken vaak door de vingers gezien als je je op openbare plekken bevindt. Wandel je op particulier grondgebied, dan ben je verplicht toestemming te vragen om te plukken. In beschermde natuurgebieden en buiten de toegestane paden mag je vanzelfsprekend niets plukken.
Hoeveel mag je wildplukken?
Wildplukken wordt over het algemeen gedoogd, zolang je een kleine hoeveelheid plukt voor eigen gebruik. Staatsbosbeheer geeft hierbij als richtlijn ongeveer 250 gram, een klein champignonbakje.
Pluk daarnaast maximaal een tiende van wat er groeit, zodat de soort zich kan blijven voortplanten. Zorg dat je het natuurlijke evenwicht niet verstoort en dat er genoeg voedsel overblijft voor dieren en insecten. En pluk bij een braamstruik bijvoorbeeld alleen de bloesemblaadjes weg, zodat de kern van de bloem nog kan uitgroeien tot een vrucht. Hou ten slotte ook rekening met de natuurbeleving van je medemens en pluk niet zoveel weg dat er voor anderen niets meer te zien valt.
Wat mag je wildplukken?
Het spreekt natuurlijk voor zich dat je beschermde plantensoorten niet mag plukken. Twijfel je? Laat de plant dan staan. Hetzelfde geldt voor soorten waarvan je niet zeker weet of ze eetbaar zijn. Pas daarbij extra op met paddenstoelen. Je zult niet de eerste zijn die na het eten van voedsel uit de natuur in het ziekenhuis belandt.
Gevaren van wildplukken
Er kleven verschillende risico’s aan wildplukken. Zoals hierboven al werd gezegd, is het soms lastig om giftige soorten te onderscheiden van niet-giftige soorten. Planten en bloemen kunnen daarnaast vervuild zijn door uitlaatgassen of bodemvervuiling. Pluk daarom niet dichtbij een drukke weg of op plaatsen waarvan je vermoed dat de grond er vervuild kan zijn. Dichtbij mijn huis vindt je bijvoorbeeld een park op de plaats van een voormalige vuilnisbelt. Hier zou ik niet graag plukken.
Pas daarnaast op op plekken waar dieren rondlopen. Ik heb altijd geleerd dat ik altijd boven een meter hoogte moet plukken om de kans op vossenlintworm te verkleinen. Is dat niet mogelijk, zorg dan dat je je voedsel eerst grondig wast en kookt. Ook bloemen en planten in de omgeving van schapen of hondenuitlaatplekken kun je beter niet plukken.
Meer informatie
Wil je meer lezen over wildplukken? Op deze websites vind je meer officiële informatie:
- Staatsbosbeheer over wildplukken
- KNNV (Vereniging voor Veldbiologie) over wildplukken
- Rijksoverheid over wildplukken
Tips voor wildplukken
- Wildplukken voor beginners: ga eens mee op een wildplukwandeling om bekend te raken met eetbare planten.
- Je kunt natuurlijk ook eetbare bloemen en planten in je tuin of op je balkon neerzetten. Het is wel iets minder wild, maar je weet zeker dat je de goede soort te pakken hebt.
Beste Marita, bedankt voor je heldere uitleg over wildplukken. Ik vind het erg interessant om meer te leren over voedsel, rechtstreeks uit de natuur. Tot nu toe heb ik nog nooit iets geplukt, omdat ik bang ben dat planten op een verontreinigde bodem groeien. Wat een goede tip om eens mee te gaan met een georganiseerde wandeling, dat ga ik zeker doen!