Mexicaanse dwergpalm: verzorging van deze gemakkelijke kamerplant

Wil je een palm in huis maar heb je niet zoveel ruimte, dan is daar een simpele oplossing voor: kies voor een Mexicaanse dwergpalm (Chamaedorea elegans, ook wel bergpalm genoemd). Deze groene kamerplant wordt niet hoger dan een meter en kan ook uit de voeten op een donkere standplaats, al houdt ‘ie het meest van een lichte plaats, uit de volle zon. De verzorging van een Mexicaanse dwergpalm is gemakkelijk, dus al met al is het een ideale huisgenoot.

Hoewel de Mexicaanse dwergpalm een voorkeur heeft voor een lichte standplaats, was hij in het Victoriaanse tijdperk juist populair omdat hij ook geschikt was voor de koude en donkere huizen in die tijd. Qua standplaats is de Mexicaanse dwergpalm dus niet de moeilijkste. De plant is daarnaast een langzame groeier en om die reden worden kleine plantjes vaak gebruikt in een open terrarium.

Verzorging

Standplaats

Zoals gezegd is een Mexicaanse dwergpalm flexibel qua standplaats. Ons exemplaar staat nu op ongeveer een meter van de schuifpui op het zuidwesten, maar deed het ook prima in de slaapkamer op het oosten. Op beide plekken krijgt de plant geen direct zonlicht. Dit zijn ideale omstandigheden voor een Mexicaanse dwergpalm: een lichte plek, maar uit de volle zon. Een vensterbank bij een raam op het noorden is ideaal. Zie je dat je plant gele bladeren krijgt, zet hem dan eens een meter verder van het raam. Zie je helemaal geen groei, dan staat hij juist wat te donker. In de winter mag de plant wat koeler staan, op een plek rond de 15 graden. Maar als je hem gewoon in je woonkamer laat staan, zal hij je dat ook vergeven.

Water geven

Zorg dat de potgrond van je Mexicaanse dwergpalm steeds vochtig blijft, maar niet doorweekt. Je kunt de plant het beste regelmatig kleine beetjes water geven. De palm is bij droge lucht bevattelijk voor spint. Om deze beestjes uit je plant te houden, is het verstandig om regelmatig te sproeien.

Stekken

Een Mexicaanse dwergpalm is gemakkelijk te stekken door de plant te scheuren. Als je hem uit zijn pot haalt, zal de plant waarschijnlijk direct in meerdere kleine plantjes uiteen vallen. Vervolgens kun je hem direct stekken in aarde. Als je zin hebt in een uitdaging, kun je online zaden van de Mexicaanse dwergpalm kopen. Je kunt de plant namelijk ook vermeerderen door zaden te zaaien.

Giftig voor katten?

Je kunt je huisdieren gerust alleen laten met deze plant, want de Mexicaanse dwergpalm is niet giftig.

Bruine bladeren

De onderste bladeren van onze dwergpalm worden eens in de zoveel tijd bruin. Dat is een natuurlijk proces. Bovenin de plant vormt de plant nieuw blad en de onderste bladeren sterven vervolgens af. Hierdoor verjongt de dwergpalm zich continu. Zie je meer bruin blad dan gebruikelijk? Dan kan het zijn dat de plant last heeft van te droge lucht, te weinig water, kou of tocht.

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Heb jij trouwens de Plantplanner al in huis? Ook leuk als cadeau voor plantenliefhebbers!

Mijn tips voor handige producten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close