Ik hoef de pot met onze Peperomia rotundifolia (klaverpeperomia) maar op te tillen en ik heb een goede reden om te stofzuigen. Bij de minste of geringste beweging verliest onze Peperomia rotundifolia namelijk zijn blad. Heb je daar ook last van? Er kunnen meerdere mogelijke oorzaken zijn.

De Peperomia. Er zijn enorm veel verschillende soorten en de Peperomia rotudifolia behoort tot de soorten met klein blad. Hij heeft veel weg van de Peperomia trifolia: deze plant heeft iets langwerpiger blad met een duidelijke krulling en duidelijke nerven, terwijl de rotundifolia perfect rond en plat blad heeft, zonder zichtbare nerven. Het blad van de trifolia groeit dicht tegen de stengel, (meestal) in groepjes van drie (trifolia, driebladig), aan voornamelijk groene stengels. De bladeren van de rotundifolia groeien op lange bladstelen en zijn meestal per een vastgehecht aan de donkerder gekleurde stengels. Voor de verzorging maakt het niet uit, beide soorten hebben dezelfde wensen.

Peperomia verliest blad

Als je Peperomia blad verliest, kan dat verschillende oorzaken hebben. Om het moeilijk te maken: je geeft de plant te veel water of de grond is juist te droog. Laat tussen het water geven de grond opdrogen, maar zorg dat deze niet kurkdroog wordt.

Peperomia krijgt geel blad

Een gezonde Peperomia heeft appeltjes- tot donkergroen blad. Die kleur had ik bij onze Peperomia nog niet vaak teruggezien: onze plant was eerder lichtgroen tot geel. Net als bij bladverlies kan geel blad er op duiden dat je je Peperomia te veel water geeft. Probeer ook dan te minderen met water geven.

Water en licht

De Peperomia is een vetplant en kan water opslaan in zijn vlezige bladeren. De plant heeft dus weinig water nodig en natte voeten zijn voor deze soort zelfs funest. Aan de andere kant houdt de Peperomia wel van een hoge luchtvochtigheid. Je kunt de plant dus af en toe een sproeibeurt geven of met een luchtbevochtiger of schaaltje water de luchtvochtigheid verhogen. Kijk ten slotte of de standplaats van je plant juist is. De Peperomia groeit alleen goed in helder licht. Zet de plant dus op een lichte standplaats, maar niet in de volle zon.

close

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Marita
Hoi! Ik ben Marita en op mijn blog vind je tips over een leven vol planten, van kamerplanten en stekken tot (balkon)tuinieren. Ik wil je laten zien dat dat helemaal niet zo moeilijk is: plantenkoorts is nergens voor nodig. Binnenshuis leef ik me uit met een groot aantal kamerplanten en stekjes en onze tuin – nu nog een groot grasveld – wil ik omtoveren naar een plek vol leven, met inheemse planten, veel vogels en een eigen moestuin. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via marita@plantleven.nl!

Mijn tips voor tuinierproducten

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer in Kamerplanten