Mijn orchidee is uitgebloeid, wat nu?

Maandenlang heeft mijn orchidee uitbundig gebloeid met prachtige, witte bloemen. Inmiddels zijn de bloemen verwelkt en afgevallen en resten er alleen wat kale stengels. Niet het meest fraaie gezicht, maar wat kun je hieraan doen? Een geruststelling: een orchidee is een vaste plant en je kunt hem dus weer opnieuw in bloei krijgen. Hieronder lees je hoe je dat doet.

Doordat orchideeën vaak voor een prikkie te koop zijn en veel mensen niet weten wat ze moeten doen als een orchidee is uitgebloeid, belanden veel planten na de bloei in de prullenbak. Zo zonde! Een orchidee is namelijk een vaste plant, die jaar na jaar weer in bloei kan staan.

Moet je een orchidee snoeien?

Een orchidee (Phalanaenopsis) kan wel drie tot zes maanden bloeien. Daarna zullen de bloemen verwelken en op een gegeven moment vallen ze af. Met de groene stengels waarop de bloemen groeien gebeurt hetzelfde. Als de bloemtakken geel of bruin zijn geworden kun je ze van je orchidee afknippen. Door een orchidee te snoeien houd je hem mooi in vorm.

Je kunt er ook voor kiezen om uitgebloeide bloemtakken te laten zitten. Je orchidee zal dan sneller weer in bloei staan, maar qua uiterlijk kan hij behoorlijk verwilderen. Het kan namelijk zijn dat zich bovenaan een stengel een nieuwe bloemtak vormt, terwijl de onderkant kaal blijft.

Stappenplan: orchidee knippen en koud zetten

 1. Als de stengel van je orchidee geel of bruin is geworden, knip je hem af boven het derde oog van onderen. Een oog is een verdikking in de stengel, van waaruit een nieuwe bloemtak zal groeien.
 2. Zet je orchidee weg op een plek die 6 of 7 graden koeler is, bijvoorbeeld de slaapkamer. Als je de plant een beetje verwaarloost, denkt de plant dat het niet goed met hem gaat en gaat hij investeren in bloemen en zaadjes om te overleven. Je mag minder vaak water geven dan normaal.
 3. Zodra je orchidee weer uitlopers gaat vormen, zet je de plant weer op zijn oude plek. Je geeft vanaf dit moment ook weer de normale hoeveelheid water.
 4. Als stelregel kun je aanhouden dat je orchidee na ongeveer honderd dagen weer gaat bloeien.

Extra tips

 • Stengels die helemaal bruin of geel worden mag je afknippen tot het begin van de stengel.
 • Het kan zijn dat je orchidee toch een geheel nieuwe bloemtak gaat produceren. In dat geval mag je de oude, uitgedroogde bloemtak afknippen.
 • Bij andere soorten orchideeën, zoals Cambria, Dendrobium, Miltonia, Oncidium en Paphiopedilum, moet je ook de groene stengels helemaal afknippen. Deze soorten lopen namelijk niet uit op de oude bloemtak.

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Heb jij trouwens de Plantplanner al in huis? Ook leuk als cadeau voor plantenliefhebbers!

Mijn tips voor handige producten


Geef een reactie

 1. Hallo lezer,

  Op de gok dat ik met mijn vraag hier terecht kan, wil ik iets vragen over mijn Orchidee. Mijn plant bloeit al 2 jaar. Het begint steeds met nieuwe wortels, dan nieuw blad en daarna een nieuwe tak bloemen. Nu heeft de oudste tak aan het einde van de bloemen groene blalderen gekregen. Ik kan er niets over terugvinden op internet. Moet ik daar iets mee? Is dit een nieuwe stek? Komen hier eigen wortels aan? Of laat ik het gewoon groeien…?

  1. Marita Author says:

   Hoi Inge, wat leuk dat je orchidee steeds opnieuw bloeit. Ik zou persoonlijk mijn plant snoeien tot boven de derde knop, om het model in je orchidee te houden. Anders krijg je enorme lange takken, die na de bloei helemaal kaal zijn. Maar het is een persoonlijke keuze :-).

 2. Ingrid says:

  beste Marita,
  ik heb een vraag over het ontbreken van stengels in mijn orchidee. Die heb ik vorige zomer helemaal afgeknipt want ze waren verdord. Nu heb ik dus wel prachtige bladeren en een mooie pot maar geen bloemen en ook nog niet eens het begin van een stengel. Komt dit nog goed?

 3. Wat moet je doen als je wéér snoeit? Blijft het oneindig lang doorbloeien en groeien na dat derde oog, of houdt het een keer op?

 4. Hoi Marita, wat een goede tips! Hoevaak is minder vaak water geven na het snoeien? Normaal geven wij onze orchideeën elke 14 dagen water met voeding.

 5. Nel Rumphorst says:

  HALLO
  EEN VRAAG ER ZIT EEN SOORT SUIKER LAAG OP DE BLADEREN WAT IS DAT????
  GR NEL

  1. Nel Rumphorst says:

   HALLO
   EEN VRAAG ER ZIT EEN SOORT SUIKER LAAG OP DE BLADEREN WAT IS DAT????
   GR NEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close