Maandenlang heeft mijn orchidee uitbundig gebloeid met prachtige, witte bloemen. Inmiddels zijn de bloemen verwelkt en afgevallen en resten er alleen wat kale stengels. Niet het meest fraaie gezicht, maar wat kun je hieraan doen? Een geruststelling: een orchidee is een vaste plant en je kunt hem dus weer opnieuw in bloei krijgen. Hieronder lees je hoe je dat doet.

Doordat orchideeën vaak voor een prikkie te koop zijn en veel mensen niet weten wat ze moeten doen als een orchidee is uitgebloeid, belanden veel planten na de bloei in de prullenbak. Zo zonde! Een orchidee is namelijk een vaste plant, die jaar na jaar weer in bloei kan staan.

Moet je een orchidee snoeien?

Een orchidee (Phalanaenopsis) kan wel drie tot zes maanden bloeien. Daarna zullen de bloemen verwelken en op een gegeven moment vallen ze af. Met de groene stengels waarop de bloemen groeien gebeurt hetzelfde. Als de bloemtakken geel of bruin zijn geworden kun je ze van je orchidee afknippen. Door een orchidee te snoeien houd je hem mooi in vorm.

Je kunt er ook voor kiezen om uitgebloeide bloemtakken te laten zitten. Je orchidee zal dan sneller weer in bloei staan, maar qua uiterlijk kan hij behoorlijk verwilderen. Het kan namelijk zijn dat zich bovenaan een stengel een nieuwe bloemtak vormt, terwijl de onderkant kaal blijft.

Stappenplan: orchidee knippen en koud zetten

  1. Als de stengel van je orchidee geel of bruin is geworden, knip je hem af boven het derde oog van onderen. Een oog is een verdikking in de stengel, van waaruit een nieuwe bloemtak zal groeien.
  2. Zet je orchidee weg op een plek die 6 of 7 graden koeler is, bijvoorbeeld de slaapkamer. Als je de plant een beetje verwaarloost, denkt de plant dat het niet goed met hem gaat en gaat hij investeren in bloemen en zaadjes om te overleven. Je mag minder vaak water geven dan normaal.
  3. Zodra je orchidee weer uitlopers gaat vormen, zet je de plant weer op zijn oude plek. Je geeft vanaf dit moment ook weer de normale hoeveelheid water.
  4. Als stelregel kun je aanhouden dat je orchidee na ongeveer honderd dagen weer gaat bloeien.

Extra tips

  • Stengels die helemaal bruin of geel worden mag je afknippen tot het begin van de stengel.
  • Het kan zijn dat je orchidee toch een geheel nieuwe bloemtak gaat produceren. In dat geval mag je de oude, uitgedroogde bloemtak afknippen.
  • Bij andere soorten orchideeën, zoals Cambria, Dendrobium, Miltonia, Oncidium en Paphiopedilum, moet je ook de groene stengels helemaal afknippen. Deze soorten lopen namelijk niet uit op de oude bloemtak.
close

Meld je aan voor de nieuwsbrief met tips van Plantleven

Marita
Hoi! Ik ben Marita en op mijn blog vind je tips over een leven vol planten, van kamerplanten en stekken tot (balkon)tuinieren. Ik wil je laten zien dat dat helemaal niet zo moeilijk is: plantenkoorts is nergens voor nodig. Binnenshuis leef ik me uit met een groot aantal kamerplanten en stekjes en onze tuin – nu nog een groot grasveld – wil ik omtoveren naar een plek vol leven, met inheemse planten, veel vogels en een eigen moestuin. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via marita@plantleven.nl!

Mijn tips voor tuinierproducten

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer in Kamerplanten