Stap voor stap: zelf een herfstkrans maken

Het is herfst! Zelf ga ik altijd meer knutselen tijdens regenachtige dagen, een leuk gevolg van al dat binnen zitten. Dit jaar kreeg ik van mijn ouders een tak met malusappeltjes (sierappeltjes), met de opmerking ‘daar kun je een mooie herfstkrans van maken’. Veel van de andere versiering haalde ik ook uit de natuur, dus dit was een echt low budget-project. Hieronder lees je stap voor stap hoe jij ook zelf een herfstkrans kan maken.

Ik wilde mijn herfstkrans maken met zo min mogelijk nieuwe spullen. Daarom heb ik de meeste versiering uit de tuin van mijn ouders en uit de natuur gehaald. Als jij dat laatste ook gaat doen, lees dan eerst even de regels voor wildplukken.

Je kunt voor verschillende kransen kiezen, bijvoorbeeld een krans van wilgentakken of ijzerdraad, een strokrans of een krans van steekschuim (oasis). Als je tijd en zin hebt kun je de krans zelf maken, maar bij onder andere de Action kun je ook goedkope kransen vinden. Ik besloot daar een krans van wilgentakken te kopen, omdat ik deze kan hergebruiken en omdat ik hij ook al mooi is zonder versiering.

Benodigdheden

Krans versieren

Ook als je geen tuin hebt en in de stad woont, kun je buiten genoeg herfstversiering vinden. Rondom onze flat staan veel kastanje- en eikenbomen, dus besloot ik deze te gebruiken voor mijn krans. Omdat er bij ons niet zoveel mos te vinden is en omdat ik veel nodig had, besloot ik deco-mos te kopen bij de Action.

Voordat je gaat versieren kun je op internet afbeeldingen zoeken ter inspiratie. Je zult dan zien dat je helemaal niet veel verschillende soorten versiering nodig hebt voor een mooie krans. Ik gebruikte drie verschillende soorten versiering, maar je kunt ook mooie kransen vinden met enkel mos en kastanjes.

Voorbeelden van versiering

  • Uit de natuur: kastanjes, dennenappels, eikels, plataanschors, mos
  • Uit de tuin: kies voor bladeren en bloemen met stevige stelen, zoals klimop, hortensia, heide, rozenbottels, asters, sedum, skimmia, viburnum, malusappeltjes (sierappeltjes), eucalyptus, vetplanten
  • Uit de keuken: kaneelstokjes, walnoten, rode pepertjes

Stap voor stap

  1. Maak het uiteinde van je rol ijzerdraad vast aan je krans. Leg vervolgens een stuk mos op je krans en draai het ijzerdraad hier een of twee keer omheen, tot het stevig vast zit. Je gaat op deze manier verder tot je helemaal rond bent. Knip het ijzerdraad dan af en bevestig het ook hier aan je krans.
  2. Het klusje dat de meeste tijd vergt, is het bevestigen van ijzerdraad of satéprikkers aan je versiering. Als je dit in een keer doet, kun je daarna achter elkaar doorwerken. Op de foto’s hieronder zie je voorbeelden hoe je het ijzerdraad aan je versiering kunt vastmaken. Je kunt ook andere bevestigingsmaterialen gebruiken, zoals satéprikkers.
  3. Begin nu met het versieren van je krans. Je kunt de verschillende soorten materialen in groepjes bij elkaar zetten, alles mixen of geometrische vormen creëren.
  4. Bekijk je krans tijdens het versieren van verschillende kanten. Is hij ook aan de zijkanten mooi? Controleer ook of alle versiering goed blijft zitten als je hem verticaal houdt, wanneer je van plant bent om je krans op te hangen.

Extra tips

  • Zet de materialen dicht op elkaar, voor een vol effect.
  • Als je dun ijzerdraad gebruikt, is het soms moeilijk om in harde versiering (zoals kastanjes) te prikken. Je kunt dan ook satéprikkers gebruiken.
  • Hoe dikker je ijzerdraad, hoe gemakkelijker je het in de krans steekt. Om het ijzerdraad steviger te maken kun je het dubbelvouwen en om elkaar wikkelen.

Krans ophangen

Als je je krans gaat ophangen, zit je misschien niet te wachten in een gat in je deur voor een (duim)spijker. Gelukkig kun je een krans gemakkelijk aan je deur ophangen met een transparante of ijzeren hanger voor kransen. Heb je stevig ijzerdraad over, dan kun je ook zelf een kranshanger maken. Een andere optie is om de krans vast te maken aan een lint of visdraad. Dit bevestig je vervolgens aan het deurbeslag, zoals een deurklopper. Als je de krans ophangt aan een deur die je niet gebruikt, kun je aan de binnenzijde van de deur een knoop maken die voorkomt dat je krans naar beneden glijdt. Je hebt dan wel wat dikker touw of lint nodig. Controleer bij al deze opties wel of je deur nog dicht gaat, wel zo prettig in de herfst.

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Heb jij trouwens de Plantplanner al in huis? Ook leuk als cadeau voor plantenliefhebbers!

Mijn tips voor handige producten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close