Een mosstok plaatsen (bijvoorbeeld bij je monstera)

Sommige kamerplanten gaan hun eigen leven leiden als je ze vrij laat groeien. Neem de Monstera, een tropische plant je woonkamer binnen no time omtovert in een groene jungle. Als je de plant een beetje in toom wil houden, is het slim om een mosstok te plaatsen.

Veel planten, waaronder de gatenplant (Monstera Deliciosa), groeien in de natuur tegen boomstammen, op zoek naar licht. Een Monstera komt oorspronkelijk voor in het regenwoud van Midden-Amerika en kan hier tot wel twintig meter hoog in bomen klimmen. Gelukkig houdt ‘ie zich in je woonkamer een beetje in, maar ook hier kan de plant gemakkelijk twee meter hoog worden. Om te voorkomen dat je plant alle kanten op groeit, kun je hem opbinden aan een mosstok.

Wanneer gebruik je een mosstok?

In principe kun je een Monstera ook prima laten groeien zonder mosstok. Maar als de plant alle kanten op groeit of te ver gaat overhangen voor zijn pot, is een mosstok misschien toch een slim idee. Als je de luchtwortels tegen de mosstok laat groeien heb je bovendien kans dat de plant sneller groeit en grotere bladeren vormt, omdat hij denkt dat hij een boomstam heeft gevonden.

Mosstok kopen

Een mosstok is, hoe vreemd ook, vaak geen stok met mos. De meeste mosstokken die je kunt kopen zijn een kunststof pijp omwikkeld met kokosvezel. De plantenstok die je op de foto ziet is zo’n kokosstok. Het voordeel hiervan is dat je ze heel gemakkelijk kunt verlengen door in het gat aan de bovenkant een nieuwe stok te steken. Je kunt een mosstok online kopen, maar ze zijn ook te krijgen bij ieder tuincentrum. Ten slotte kun je een mosstok ook zelf maken door met touw of visdraad een tak te omwikkelen met dood of levend mos.

Mosstok plaatsen

Kijk voordat je de mosstok op zijn definitieve plaats drukt wat een logische plek is. Til de plant alvast in de positie die je mooi vindt en kijk of de stok daar goed tussen past.

Om zo min mogelijk wortels te beschadigen kun je een mosstok het beste plaatsen als je aan het verpotten bent. Mocht je daar geen zin of tijd voor hebben, dan kun je de mosstok ook gewoon in de aarde drukken. Voordat je dat doet, kun je voorzichtig voelen, zodat je zo min mogelijk wortels raakt.

Kijk ook op welke plekken je de plant moet vastbinden om hem stevig overeind te houden. In het geval van mijn Monstera was één bevestiging genoeg. Bind de plant vast met touw of wol. Gebruik voor het opbinden van je plant geen visdraad. Dit is te dun en kan de stengels van je plant kapot snijden.

Wat doe je met de luchtwortels?

Die lange bruine stengels aan je Monstera zijn luchtwortels, waarmee de plant in de natuur voedingsstoffen uit de lucht haalt. Daarnaast gebruikt de plant deze wortels om zich te hechten aan boomstammen. Je kunt de wortels daarom ook in je mosstok laten groeien. Druk dan bij het plaatsen de beginnende wortels tegen de stok of wikkel de andere wortels er voorzichtig omheen. Als je je mosstok vervolgens goed vochtig houdt, zal je plant beter en sneller groeien.

Ik bevestig de luchtwortels niet aan de mosstok. Bij het verpotten of verwijderen van de stok heb je dan namelijk het gevaar dat de stengels afbreken. In plaats daarvan leg ik de wortels op de potgrond of leidt ze in de aarde. De wortels veranderen daar in grondwortels en kunnen vervolgens voeding uit de aarde halen.

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Heb jij trouwens de Plantplanner al in huis? Ook leuk als cadeau voor plantenliefhebbers!

Mijn tips voor handige producten


Geef een reactie

  1. Hoe hou jij een mosstok vochtig? Ik heb dezelfde als op de foto en ik heb hem een tijdje elke dag besproeid, maar het droogt snel op bij mij

    1. Marita Author says:

      Ik hou mijn mosstok niet vochtig. Ik gebruik hem alleen als geleide voor mijn plant, uit de potgrond haalt hij voldoende vocht met zijn grondwortels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close