Help, mijn pannenkoekenplant krijgt een kale stam

Eén voor één verloor mijn pannenkoekenplant zijn bladeren. En met het aantal bladeren dat kleiner werd, groeide het aantal centimeters kale stam. Toen mijn plant daarnaast te grazen werd genomen door beestjes en nog meer blad verloor was het tijd voor radicale actie. Ik knipte de volledige top uit de plant om deze te stekken op water.

Het is normaal dat je pannenkoekenplant af en toe een van zijn onderste bladeren laat vallen. Dat hoort bij de groeiwijze van de plant en als het goed is krijgt je plant er aan de bovenzijde ook nieuw blad bij. Het betekent ook dat de stam van je plant steeds langer wordt, en kaal aan de onderkant. Natuurlijk kun je dat zo laten, maar als je liever een volle plant wil kun je ervoor kiezen om je pannenkoekenplant te stekken.

Pannenkoekenplant stekken

Een pannenkoekenplant stekken kan op verschillende manieren. De meest gangbare stekwijze is door de kleine uitlopers, die aan de onderkant van je plant verschijnen, af te snijden en op water of in aarde te zetten. Bij een pannenkoekenplant met kale stam vermeerder je de plant door middel van een kopstek.

De schaar erin

Wil je van je pannenkoekenplant met kale stam weer een volle plant maken, dan moet je drastisch te werk. Knip of snijd de complete bovenkant van de plant af met een scherpe, schone snoeischaar of een mes. Waar precies maakt niet zoveel uit, maar zorg dat de stam en wortels het gewicht van de plant straks kunnen dragen. Snij of knip zo recht mogelijk, zodat de wond aan de stam zo klein mogelijk blijft. Zet de plant vervolgens op water of in aarde.

Ik koos voor stekken op water, omdat ik de wortelgroei dan in de gaten kan houden. Als je plant wortels heeft van een paar centimeter lang, kun je hem in de aarde zetten. Dat is na ongeveer drie tot vier weken. Houd de potgrond de eerste weken goed vochtig, zodat je stek kan wennen aan de overgang van water naar aarde.

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Heb jij trouwens de Plantplanner al in huis? Ook leuk als cadeau voor plantenliefhebbers!

Mijn tips voor handige producten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close