Pannenkoekenplant stekken: de plant die zichzelf vermeerdert

Twee jaar geleden kreeg ik een stekje van de pannenkoekenplant (Pilea peperomioides). Inmiddels is dit kleine plantje uitgegroeid tot een volwassen exemplaar en kortgeleden zag ik zelfs een nieuw plantje boven de aarde verschijnen. De pannenkoekenplant kan zichzelf namelijk vermeerderen met miniatuurversies van de grote plant. Het enige wat jij hoeft te doen is deze nieuwe plantjes een nieuw onderkomen geven.

Hoe kun je een pannenkoekenplant stekken?

Het stekken van een pannenkoekenplant is niet ingewikkeld. Zodra het nieuwe plantje ongeveer vier centimeter is, kun je uit de pot halen. Wroet voorzichtig de aarde los om te zien hoe jouw stekje groeit, zonder daarbij eventuele wortels te beschadigen. Sommige van de plantjes groeien los in de grond en anderen zitten vast aan de moederplant.

Als de stek niet aan de moederplant vastzit, kun je het voorzichtig uit de aarde halen. Is dat wel het geval, dan snij je het met een keukenmesje zo dicht mogelijk bij de moederplant af.

Pannenkoekenplant stekken op water

Heeft het nieuwe stekje nog geen wortels, dan zet je hem na het loshalen eerst even op water om de wortelvorming te bevorderen. Daarna kun je hem overzetten in potgrond.

Pannenkoekenplant stekken met wortel

Als het stekje al wortels heeft, kun je hem direct in de aarde zetten. Geef het plantje in het begin wat meer aandacht en water dan de grote plant. Heb je de plant in het najaar gestekt, dan kan het soms even duren voordat hij gaat groeien.

Stekken zonder baby-stekjes

Helaas kun je een pannenkoekenplant niet stekken via blad of met zijn wortels. Een afgebroken blad van een pannenkoekenplant stekken heeft dus geen zin. Je zult moeten wachten tot je plant zelf nieuwe plantjes aanmaakt. Groeien er geen stekjes bij je plant? Dan kan het helpen om je plant te verpotten. Door de extra ruimte en nieuwe, voedselrijke potgrond zie je hopelijk wel stekjes verschijnen.

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Heb jij trouwens de Plantplanner al in huis? Ook leuk als cadeau voor plantenliefhebbers!

Mijn tips voor handige producten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close