Twee jaar geleden kreeg ik een stekje van de pannenkoekenplant (Pilea peperomioides). Inmiddels is dit kleine plantje uitgegroeid tot een volwassen exemplaar en kortgeleden zag ik zelfs een nieuw plantje boven de aarde verschijnen. De pannenkoekenplant kan zichzelf namelijk vermeerderen met miniatuurversies van de grote plant. Het enige wat jij hoeft te doen is deze nieuwe plantjes een nieuw onderkomen geven.

Hoe kun je een pannenkoekenplant stekken?

Het stekken van een pannenkoekenplant is niet ingewikkeld. Zodra het nieuwe plantje ongeveer vier centimeter is, kun je uit de pot halen. Wroet voorzichtig de aarde los om te zien hoe jouw stekje groeit, zonder daarbij eventuele wortels te beschadigen. Sommige van de plantjes groeien los in de grond en anderen zitten vast aan de moederplant.

Als de stek niet aan de moederplant vastzit, kun je het voorzichtig uit de aarde halen. Is dat wel het geval, dan snij je het met een keukenmesje zo dicht mogelijk bij de moederplant af.

Pannenkoekenplant stekken op water

Heeft het nieuwe stekje nog geen wortels, dan zet je hem na het loshalen eerst even op water om de wortelvorming te bevorderen. Daarna kun je hem overzetten in potgrond.

Pannenkoekenplant stekken met wortel

Als het stekje al wortels heeft, kun je hem direct in de aarde zetten. Geef het plantje in het begin wat meer aandacht en water dan de grote plant. Heb je de plant in het najaar gestekt, dan kan het soms even duren voordat hij gaat groeien.

Stekken zonder baby-stekjes

Helaas kun je een pannenkoekenplant niet stekken via blad of met zijn wortels. Een afgebroken blad van een pannenkoekenplant stekken heeft dus geen zin. Je zult moeten wachten tot je plant zelf nieuwe plantjes aanmaakt. Groeien er geen stekjes bij je plant? Dan kan het helpen om je plant te verpotten. Door de extra ruimte en nieuwe, voedselrijke potgrond zie je hopelijk wel stekjes verschijnen.

close

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Verwacht in 2023: de Plantplanner
Met deze planner vergeet jij nooit meer wat je kamerplanten nodig hebben. Overzichtelijke maandplanners, tips per seizoen en handige lijstjes helpen je om je planten in topconditie te houden.

Schrijf je in om op de hoogte te blijven van de verschijning van de Plantplanner.

Marita
Hoi! Ik ben Marita en op mijn blog vind je tips over een leven vol planten, van kamerplanten en stekken tot (balkon)tuinieren. Ik wil je laten zien dat dat helemaal niet zo moeilijk is: plantenkoorts is nergens voor nodig. Binnenshuis leef ik me uit met een groot aantal kamerplanten en stekjes en onze tuin – nu nog een groot grasveld – wil ik omtoveren naar een plek vol leven, met inheemse planten, veel vogels en een eigen moestuin. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via marita@plantleven.nl!

Mijn tips voor handige producten

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer in Kamerplanten