DIY: zelf schelpkaarsen maken

Tijdens onze vakantie in Normandië vonden we een strand vol sint-jakobschelpen. Ik had ergens een idee gezien om kaarsen in schelpen te maken, dus een paar mooie exemplaren gingen in onze koffer mee naar huis. Meestal belanden die gevonden schelpen ergens in een pot in de kast, maar met deze DIY tover je ze om in een sfeervol vakantiesouvenir.
Voordat je begint geef ik je een belangrijke waarschuwing: zorg dat je je werkblad goed beschermt met bijvoorbeeld kranten of karton en gebruik niet je gloednieuwe pannenset voor dit project. Werken met kaarsvet kan nogal een rommel geven en het is bijzonder lastig om schoon te maken. Een goede voorbereiding scheelt je straks een flinke poetsbeurt.
Was voor kaarsen maken
Koolzaadwas, bijenwas, kokoswas… welke was is de beste keuze als je kaarsen wil maken? Zowel koolzaad- als bijenwas zijn duurzame keuzes, omdat deze in Europa worden geproduceerd. Gele bijenwaskorrels ruiken van zichzelf prettig, maar houden andere geuren minder goed vast. Als je geurkaarsen wil maken, kies je dus eerder voor koolzaadwas. Ook als je veganist bent, is dat een goede keuze.
Zelf kocht ik een zak bijenwaskorrels bij de hobbywinkel, maar je kunt ze ook vinden bij Dille & Kamille. Een andere optie is om oude restjes kaarsvet om te smelten.

Benodigdheden
- Bijenwas(korrels), 200-300 gram voor 6 grote schelpen
- Lont
- Lonthouders (of wasknijpers)
- Schelpen
- evt. gedroogde lavendel, gedroogde goudsbloemen of andere droogbloemen
- Oude kom van metaal of glas (liefst met schenktuit)
- Oude lepel (of satéprikker)
- Karton of kranten om je werkblad te beschermen
Stappenplan
- Smelt de bijenwas au bain-marie. Ik smolt 100 gram per keer. Kleine hoeveelheden smelten sneller en hebben als voordeel dat je bij het gieten minder snel hoeft te werken. Roer af en toe door met een oude lepel.
- Plak in de tussentijd de lonten vast op de bodem van de kaarsen. Gebruik een lonthouder of wasknijper om de lont op zijn plek te houden, anders smelt en valt hij om als je de hete was in de vorm giet.
- Bedek je werkblad met karton of kranten. Giet vervolgens de bijenwas in de schelpen. Nu is de was nog licht, maar tijdens het afkoelen wordt de kleur steeds meer donkergeel.
- Eventueel kun je gedroogde lavendel, gedroogde goudsbloem of andere droogbloemen in de was leggen.
- Laat de kaarsen afkoelen en knip de lont op één centimeter af.


Extra tip
Je kunt in plaats van schelpen ook walnoot- of sinaasappelschillen gebruiken om kaarsen in te maken.