DIY: zelf schelpkaarsen maken

Tijdens onze vakantie in Normandië vonden we een strand vol sint-jakobschelpen. Ik had ergens een idee gezien om kaarsen in schelpen te maken, dus een paar mooie exemplaren gingen in onze koffer mee naar huis. Meestal belanden die gevonden schelpen ergens in een pot in de kast, maar met deze DIY tover je ze om in een sfeervol vakantiesouvenir.

Voordat je begint geef ik je een belangrijke waarschuwing: zorg dat je je werkblad goed beschermt met bijvoorbeeld kranten of karton en gebruik niet je gloednieuwe pannenset voor dit project. Werken met kaarsvet kan nogal een rommel geven en het is bijzonder lastig om schoon te maken. Een goede voorbereiding scheelt je straks een flinke poetsbeurt.

Was voor kaarsen maken

Koolzaadwas, bijenwas, kokoswas… welke was is de beste keuze als je kaarsen wil maken? Zowel koolzaad- als bijenwas zijn duurzame keuzes, omdat deze in Europa worden geproduceerd. Gele bijenwaskorrels ruiken van zichzelf prettig, maar houden andere geuren minder goed vast. Als je geurkaarsen wil maken, kies je dus eerder voor koolzaadwas. Ook als je veganist bent, is dat een goede keuze.

Zelf kocht ik een zak bijenwaskorrels bij de hobbywinkel, maar je kunt ze ook vinden bij Dille & Kamille. Een andere optie is om oude restjes kaarsvet om te smelten.

Benodigdheden

Stappenplan

  1. Smelt de bijenwas au bain-marie. Ik smolt 100 gram per keer. Kleine hoeveelheden smelten sneller en hebben als voordeel dat je bij het gieten minder snel hoeft te werken. Roer af en toe door met een oude lepel.
  2. Plak in de tussentijd de lonten vast op de bodem van de kaarsen. Gebruik een lonthouder of wasknijper om de lont op zijn plek te houden, anders smelt en valt hij om als je de hete was in de vorm giet.
  3. Bedek je werkblad met karton of kranten. Giet vervolgens de bijenwas in de schelpen. Nu is de was nog licht, maar tijdens het afkoelen wordt de kleur steeds meer donkergeel.
  4. Eventueel kun je gedroogde lavendel, gedroogde goudsbloem of andere droogbloemen in de was leggen.
  5. Laat de kaarsen afkoelen en knip de lont op één centimeter af.

Extra tip

Je kunt in plaats van schelpen ook walnoot- of sinaasappelschillen gebruiken om kaarsen in te maken.

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Heb jij trouwens de Plantplanner al in huis? Ook leuk als cadeau voor plantenliefhebbers!

Mijn tips voor handige producten


Geef een reactie

  1. hallo Marita.
    toevallig kwam ik bij jou terecht via Frankrijk puur. ik zat het artikel over port en bessin te lezen en zag ik iets staan over kaarshouders. daar word ik nieuwsgierig van als het over schelpen gaat. mar het werd nog ergen toen ik al je verschillende artikels zag, ik houd ook van stekjes, hu van knutselen en van bloemen drogen. heb ook altijd zakjes bij me om onderweg zaadjes te verzamelen . vandaag toevallig wat gestekt voor mijn kleindochter.

    leuk om dit allemaal te zien en te lezen. groetjes Henriette

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close