Populaire kamerplanten: je pannenkoekenplant verzorgen

Planten die je van stekje hebt zien opgroeien tot een volwassen plant hebben een speciaal plekje in je hart. Zo ook mijn pannenkoekenplant, die ik twee jaar geleden van iemand kreeg. Inmiddels is het een flinke plant, waar zelfs nieuwe stekjes aan groeien. Hieronder lees je hoe je je pannenkoekenplant (Pilea peperomioides) het beste kunt verzorgen en wat je moet doen als hij er ongezond uitziet.

De Nederlandse naam van de Pilea peperomioides verwijst naar de ronde bladen, die doen denken aan pannenkoeken. In Engeland vinden ze het blad meer op muntstukken lijken, daar heet de plant Chinese money plant. Deze naam verwijst ook naar de oorspronkelijke habitat van de plant, als bodembedekker in Chinese berggebieden. De plant heeft een luchtzuiverende werking

Pannenkoekenplant verzorgen

Water geven

Een pannenkoekenplant is een snelle groeier. Om goed te kunnen groeien mag je hem ongeveer een of twee keer per week water geven. Zorg dat de grond licht vochtig blijft, maar niet erg nat. Wist je dat een Pilea water kan opslaan in zijn blad, net als vetplanten?

Standplaats

Je kunt je pannenkoekenplant op een lichte standplaats zetten, maar zet hem in de zomer niet in de volle zon. De bladeren gaan dan bobbelen, blijven klein en worden lichter van kleur. Op warme dagen kun je je pannenkoekenplant buiten neerzetten, maar haal hem bij kou direct terug naar binnen.

Bloei

Het gebeurt niet vaak en ik heb het bij mijn plant nog nooit gezien, maar een Pilea kan bloeien. Er verschijnen dan kleine witte bloemetjes aan de plant.

Wat is er mis met mijn pannenkoekenplant?

Bladeren worden geel en vallen af

Af en toe zul je aan de onderkant van je pannenkoekenplant een geel blad aantreffen. Dit is heel normaal, het hoort bij het groeiproces van de plant. Ik haal deze bladeren altijd weg op het moment dat ze makkelijk loslaten van de stam. Valt er veel blad af? Dan staat de plant misschien te donker of krijgt te veel water. Als alle bladeren lichter van kleur of geel worden, dan krijgt de plant te weinig voeding.

Pannenkoekenplant krijgt bruine randen aan zijn bladeren

Verschijnen er bruine randen aan de bladeren van je Pilea? Dan is de luchtvochtigheid rondom de plant waarschijnlijk te laag. Dit kun je oplossen door de blaadjes af en toe te besproeien met een plantenspuit, door een bakje water op de verwarming te zetten of door een luchtbevochtigingsapparaat aan te schaffen. Dat laatste is vooral handig als je veel tropische planten hebt.

Witte puntjes op je pannenkoekenplant

Zie je kleine, witte puntjes op de achterkant van het blad? Geen paniek, dit zijn huidmondjes waar soms wat kalk uit naar buiten komt. Als je in een gebied woont waar veel kalk in het kraanwater zit, zul je vaker witte stipjes op het blad zien verschijnen. De plant kan hier prima tegen, maar je kunt de blad ook regenwater of gekookt water geven.

Baby’s van je pannenkoekenplant

Als je pannenkoekenplant zich gelukkig voelt, worden er vanzelf baby’s geboren. Mijn tweejarige plant kreeg dit voorjaar voor het eerst een nakomeling. Het plantje is een miniatuurversie van de grote plant en kan zelfstandig of vast aan de stam van de moederplant groeien. De pannenkoekenplant stekken is heel gemakkelijk.

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Heb jij trouwens de Plantplanner al in huis? Ook leuk als cadeau voor plantenliefhebbers!

Mijn tips voor handige producten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close