Recept: aalbessenjam maken (rode bessenjam)

Sinds dit jaar hebben we een aalbessenstruik in onze tuin. Niet alleen wij zijn er blij mee, ook de vogels uit de buurt komen regelmatig even langs om van de rode bessen te snoepen. We moesten er dus op tijd bij zijn om voldoende aalbessen te kunnen plukken voor deze jam. Ik kwam net niet aan de gewenste hoeveelheid en heb mijn jam daarom aangevuld met aardbeien, maar in het recept ga ik uit van jam met alleen aalbessen.

Aalbessen, rode bessen, trosbessen… de vruchten van de Ribes rubrum hebben verschillende namen. In de streek waar ik ben opgegroeid werden ze ‘strengebeezen’ genoemd, omdat de rode besjes aan strengen groeien.

Ingrediënten voor jam

Aalbessen zijn heel geschikt om jam mee te maken, omdat ze van nature veel pectine bevatten. Deze stof vormt, als hij verhit wordt, in combinatie met suiker een gelei. Dat is een perfect bindmiddel voor je jam. Om goed te binden heb je ook iets zuurs nodig, daarom voeg je citroensap toe. Het citroensap zorgt bovendien voor een langere houdbaarheid.

Jam bewaren

Als je jam klaar is, kun je hem ongeveer drie tot zes maanden bewaren. Wil je de houdbaarheid verlengen, dan voeg je meer suiker toe. Met een verhouding van 40% fruit en 60% suiker is je zelfgemaakte jam onbeperkt houdbaar. Het is wel belangrijk om brandschone potten te gebruiken. Ik maak ze altijd schoon door ze in de gootsteen te zetten en vol te gieten met kokend water. Daarna probeer ik ze zonder mijn vingers te branden uit de gootsteen te vissen.

Recept: aalbessenjam maken

Gang: BelegKeuken: NederlandsMoeilijkheid: Makkelijk
Hoeveelheid

2

potjes
Voorbereidingstijd

15

minuten
Kooktijd

15

minuten

Ingrediënten

  • 350 gram aalbessen (evt. gecombineerd met ander fruit)

  • 140 gram geleisuiker

  • 1/2 eetlepel citroensap

Bereiding

  • Zet twee of drie brandschone potten klaar op een theedoek. Kook ze bijvoorbeeld eerst uit in een pan, giet ze vol met kokend water of steriliseer ze in de oven.
  • Doe de aalbessen, geleisuiker en het citroensap bij elkaar in een pan en breng het aan de kook. Roer regelmatig door met een pollepel. Laat het mengsel 10-15 minuten doorkoken op laag vuur. Je kunt de vruchten met een vork of met de pollepel platdrukken, afhankelijk van hoe groot je de vruchten wil in je jam.
  • Doe de ‘druppelcheck’: laat een druppel jam vallen op een (gekoeld) schoteltje. Trek met je vinger een streep door de jam. Als de zijkanten niet terug vloeien, is je jam klaar.
  • Schep de jam in de schone potten. Draai direct het deksel op de pot en laat ze ondersteboven afkoelen.

Tips

  • Voeg eens wat anijs, kardemom of koekkruiden aan je jam voor wat variatie.

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Heb jij trouwens de Plantplanner al in huis? Ook leuk als cadeau voor plantenliefhebbers!

Mijn tips voor handige producten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close