Groene Kneusjesbox, veel planten voor weinig

De Groene Kneusjesbox, ik had er al veel over gehoord, maar nu stond er ook daadwerkelijk een doos vol planten bij mij op de stoep. De naam van de box doet vermoeden dat het om zielige plantjes gaat die veel zorg en groene vingers nodig hebben, maar in deze review lees je dat mijn ervaring anders is.

De Groene Kneusjesbox is een initiatief van Plantje.nl, om te voorkomen dat kamerplanten in de prullenbak belanden. Dat kan bijvoorbeeld zijn doordat de planten een schoonheidsfoutje hebben, van mindere kwaliteit zijn of al te lang in het schap hebben gestaan. Sinds het begin van de coronacrisis kun je in je box ook plantjes tegenkomen waar niets mis mee is. Dit zijn plantjes die rechtstreeks van de kweker komen omdat ze niet meer geëxporteerd kunnen worden.

Kneusjes, of niet?

Als ik mijn box open, moet ik goed zoeken naar Kneusjes. Op een enkel geel blad en een bruin bladpuntje is er niets op de planten aan te merken. De planten zien er gezond uit en zijn vrij van ziektes en plagen. De Groene Kneusjes worden bij de kweker en bij Plantje gecontroleerd op beestjes, zodat je geen ongenode gasten in huis haalt.

Inhoud van mijn Kneusjesbox

Het aantal planten in de Kneusjesbox varieert van tien tot twaalf planten. Ik haal elf exemplaren uit de doos, waarvan ik een groot gedeelte herken. Toch zijn er ook een aantal planten waarvan ik niet de precieze naam weet. Als je (nog) weinig kennis hebt van planten, is dat een nadeel van de box: er zitten geen kaartjes bij met plantennamen. Gelukkig bieden herkennings-apps als Plantnet en Plantsnap uitkomst.

Verrassing

Je kunt de inhoud van je Groene Kneusjesbox niet zelf bepalen, het is dus een verrassing wat er in de doos zit. Mijn Kneusjesbox bestaat uit een Mexicaanse dwergpalm, treurvijg (Ficus benjamina), tiengebodenplant (Maranta leuconeura), drie Dracaena-soorten, klimop, Scindapsus pictus, Aloë en een Dieffenbachia. De eerste drie planten heb ik al, maar dat vind ik niet erg: ik zet ze bij hun soortgenoot in de pot, zodat ze samen een volle plant vormen.

Nadelen van de Kneusjesbox

Zoals ik hierboven al heb geschreven, zitten er geen kaartjes met plantennamen bij de Kneusjesbox. Dat is een nadeel als je niet zoveel plantenkennis hebt, maar met apps als Plantnet en Plantsnap kom je een heel eind. Soms staat de naam van de plant ook in de kwekerspot gegraveerd. Heeft de Groene Kneusjesbox nog meer nadelen? Nou, eentje. Ik heb ineens een groot tekort aan bloempotten. Gelukkig kun je ook een Groene Kneusjesbox met sierpotten bestellen.

Goedkope kamerplanten kopen

Als je op zoek bent naar goedkope kamerplanten en het niet erg vind dat ze niet ‘perfect’ zijn, dan is de Groene Plantenbox een geschikte optie. Vind je tien tot twaalf planten iets teveel van het goede, dan kun je ook voor de meest goedkope variant gaan: een Halve Groene Kneusjesbox.

Dit blog is een samenwerking met Plantje.nl. Meer weten over samenwerken met Plantleven? Neem contact met me op!

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Heb jij trouwens de Plantplanner al in huis? Ook leuk als cadeau voor plantenliefhebbers!

Mijn tips voor handige producten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close