Dit voorjaar piepte het ene na het andere kleine, lichtgroene plantje uit de grond naast mijn Sanseveria (Vrouwentong). Omdat onze plant al behoorlijk groot is en omdat een van de plantjes helemaal aan de rand groeide van de pot, besloot ik ze te stekken door middel van scheuren. Een paar afgebroken bladeren stekte ik door het blad in de aarde te steken. Voor die laatste optie kun je gerust een aantal maanden uittrekken. Heb je minder tijd, dan kun je de Sanseveria beter vermeerderen door de plant te scheuren.

Sanseveria bladstekken

Heb je veel geduld, dan kun je een Sanseveria stekken uit blad. Dit heb ik bijvoorbeeld gedaan bij een blad dat was afgebroken van mijn moederplant. Ik heb deze in stukken van ongeveer vijf centimeter geknipt om uit te laten groeien tot nieuwe bladeren. Je doet dat als volgt:

  1. Knip een (afgebroken) blad van je Vrouwentong in stukken van vijf tot tien centimeter. Kleiner is ook geen probleem, maar dan heb je kleinere stekjes. Zorg dat je goed oplet wat de boven- en onderkant is, want als je het blad ondersteboven zet zal er niets groeien.
  2. Je kunt de stekken van de sanseveria op water zetten, maar je kunt ze ook direct in de aarde plaatsen. Eventueel doop je ze in het tweede geval van tevoren in stekpoeder.
  3. En nu is het wachten, wachten, wachten. Sommige stekjes staan hier al twee maanden in de grond, zonder dat er iets gebeurt. Dat is normaal, het kan wel een half jaar tot een jaar duren voordat er flinke wortels en nieuwe groei zichtbaar is. Andere stekjes, zoals die op de foto hieronder, hebben na twee maanden al wortels ontwikkeld.

Wees je ervan bewust dat de bladtekening kan verdwijnen als je een Sansevieria stekt via blad. Wil je zeker weten dat je bladtekening behouden blijft, dan kun je de Sanseveria beter vermeerderen door hem te scheuren.

Sanseveria scheuren

Scheuren, een term die ik pas leerde kennen toen ik mij wat meer ging verdiepen in het stekken van kamerplanten. Eigenlijk komt het erop neer dat je je plant uit de pot haalt en in kleinere stukken verdeelt. Dat is bij de Sanseveria heel simpel. Ze groeit namelijk met zulke sterke wortels en bladeren dat de potgrond gemakkelijk uit elkaar valt. Ga daarvoor als volgt te werk:

  1. Kies de bladeren waarmee je een nieuwe plant wil vormen.
  2. Haal de plant uit de pot en graaf voorzichtig de potgrond rond de wortels weg.
  3. Scheur de bladeren die je wil stekken los. Waarschijnlijk gaat dit erg gemakkelijk. Probeer zo min mogelijk wortels te beschadigen.
  4. Omdat de plant al sterke wortels heeft, kun je hem direct weer in een nieuwe pot met aarde zetten. Geef de plant direct een beetje water.

Pinterest

Vond je dit een handig artikel? Bewaar het op Pinterest!

hoe-sanseveria-stekken
close

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Verwacht in 2023: de Plantplanner
Met deze planner vergeet jij nooit meer wat je kamerplanten nodig hebben. Overzichtelijke maandplanners, tips per seizoen en handige lijstjes helpen je om je planten in topconditie te houden.

Schrijf je in om op de hoogte te blijven van de verschijning van de Plantplanner.

Marita
Hoi! Ik ben Marita en op mijn blog vind je tips over een leven vol planten, van kamerplanten en stekken tot (balkon)tuinieren. Ik wil je laten zien dat dat helemaal niet zo moeilijk is: plantenkoorts is nergens voor nodig. Binnenshuis leef ik me uit met een groot aantal kamerplanten en stekjes en onze tuin – nu nog een groot grasveld – wil ik omtoveren naar een plek vol leven, met inheemse planten, veel vogels en een eigen moestuin. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via marita@plantleven.nl!

Mijn tips voor handige producten

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer in Kamerplanten