Makkelijke planten voor binnen: de Sanseveria (vrouwentong)

Er zijn wel meer makkelijke kamerplanten, maar de Sanseveria (of Sansevieria, Nederlands: Vrouwentong) staat wat mij betreft bovenaan. Ze vragen weinig aandacht, zijn tevreden in zowel in de volle zon als met wat meer schaduw en je hoeft ze vrijwel nooit te verpotten. Als het niet vriest, kun je de planten zelfs buiten neerzetten.

Tijdens mijn studietijd ging ik een half jaar naar het buitenland en liet twee sanseveria’s achter op de kast van een huisgenoot. Toen ik na zes maanden terugkeerde, bleek dat ze al die tijd vergeten was de planten water te geven. Maar… ze leefden nog steeds! Heb je dus totaal geen groene vingers, dan weet je welke plant je hebben moet.

Verschillende soorten Sanseveria

Er bestaan bijna zeventig soorten vrouwentongen, variërend in kleur en vorm. De meest bekende zijn de Sansevieria Laurentii, met gele randjes om de bladeren, en de groene Sansevieria Zeylanica. De Black Coral en Black Tiger hebben diep donker blad, terwijl Fernwood-soorten een gestreept motief hebben. Ten slotte heb je ook nog smalle, ronde soorten, met namen als Sansevieria Straight, Sansevieria Cylindrica en Sansevieria Mikado.

Verzorging Sanseveria

Je geeft een vrouwentong eerder te veel dan te weinig water, dus zorg dat de aarde helemaal droog is voordat je hem opnieuw bevochtigt. Twijfel je, sla dan een week over. In de winter kun je gerust zes weken wachten met water geven, in de zomer is eens per twee weken voldoende. Krijgt je Sanseveria bruin blad of bruine randen? Dit is een teken dat de plant te veel water ontvangt.

Een vrouwentong stelt niet veel eisen aan de lichtintensiteit. Wel kan de kleur van het blad donkerder worden als de plant geen licht ontvangt, zoals in een badkamer zonder raam.

Hoogte en bloei

De hoogte van vrouwentongen kan verschillen tussen de dertig centimeter en anderhalve meter. Sommige soorten kunnen bloeien, maar dit gebeurt heel zelden. De bloemen van een sanseveria hebben een zoete geur.

Giftig

Sanseveria is licht giftig. De bladeren bevatten saponinen (zeepstoffen), waarmee de plant zich verweert tegen bacteriën, schimmels en insecten. Zorg dus dat kinderen, honden en katten niet bij je sanseveria in de buurt komen, want het eten van de plant kan leiden tot maag- en darmklachten.

Je Sanseveria stekken

Er zijn twee manieren waarop je je Sanseveria kunt stekken: door middel van scheuren of uit blad. In het laatste geval zal de plant zijn bonte kleuren verliezen.

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Heb jij trouwens de Plantplanner al in huis? Ook leuk als cadeau voor plantenliefhebbers!

Mijn tips voor handige producten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close