Van mijn tante kreeg ik een maand geleden een siernetel cadeau, met een -laten we zeggen- creatieve vorm. Door de kale stengels en lange uitlopers was geen sprake meer van een mooie, volle plant. Om de siernetel weer in model te krijgen, besloot ik hem te stekken. Hieronder lees je hoe ik dat heb gedaan en waar je op moet letten bij het stekken van een siernetel.

Siernetel (Solenostemon scutellarioides, maar vaker Coleus genoemd) wordt zowel als binnen- en buitenplant gehouden. De plant groeit snel en maakt onder de juiste omstandigheden in razend tempo wortels aan, daar kwam ik tijdens het stekken ook achter.

Hoe stek je een siernetel?

Een siernetel stekken is simpel: je kunt elke tak met daaraan een of meerdere bladeren afknippen en op water zetten. Het blad is nodig zodat de stek licht op kan vangen en kan groeien. Om de plant vol te houden kun je hem toppen: knip de top uit de plant en gebruik dit als stek.

Wortels van siernetels groeien als kool. Na twee dagen zag ik al eerste tekenen van groei en na een paar weken vakantie pasten de wortels amper nog in het stekglaasje. Dit is het moment dat ik de stekken heb overgezet in aarde, maar natuurlijk kun je dit al op een eerder moment doen. Zet de stekjes bijvoorbeeld over als de wortels drie tot vijf centimeter lang zijn en houd de aarde in de eerste periode goed vochtig, zodat je stek kan wennen aan zijn nieuwe omgeving.

Extra tips

  • Siernetels zijn grote drinkers. Houd de stekglaasjes goed in de gaten en vul op tijd het water bij.
  • Als je siernetel last heeft van watertekort, gaan de bladeren direct hangen. Zodra je hem water geeft, is dit echter ook binnen de kortste keren weer verholpen.
  • Zet niet, zoals ik, meerdere stekjes in een stekglaasje. De wortels groeien door elkaar heen en het is vervolgens lastig om de stekken uit elkaar te halen.
close

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Verwacht in 2023: de Plantplanner
Met deze planner vergeet jij nooit meer wat je kamerplanten nodig hebben. Overzichtelijke maandplanners, tips per seizoen en handige lijstjes helpen je om je planten in topconditie te houden.

Schrijf je in om op de hoogte te blijven van de verschijning van de Plantplanner.

Marita
Hoi! Ik ben Marita en op mijn blog vind je tips over een leven vol planten, van kamerplanten en stekken tot (balkon)tuinieren. Ik wil je laten zien dat dat helemaal niet zo moeilijk is: plantenkoorts is nergens voor nodig. Binnenshuis leef ik me uit met een groot aantal kamerplanten en stekjes en onze tuin – nu nog een groot grasveld – wil ik omtoveren naar een plek vol leven, met inheemse planten, veel vogels en een eigen moestuin. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via marita@plantleven.nl!

Mijn tips voor handige producten

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *