Een vlonder leggen op je balkon met houten tegels

Deze zomer zijn we druk bezig met de inrichting van ons balkon. De eerste projecten waren een op maat gemaakte plantenbak en meer langbloeiende planten. Daarna wilden we een ondergrond op ons balkon leggen, dus dook ik in de wereld van vlonders, kunstgras en terrastegels. We besloten onze balkonvloer van houten klikbare tegels te voorzien en het resultaat is nog mooier dan ik had verwacht. Hieronder lees je over de verschillende opties en hoe je een houten vlonder op je balkon kunt leggen.

Ons balkon had tot voor kort alleen een betonnen ondergrond. Eigenlijk had ik andere bedekking nooit gemist, maar nu de vloertegels er liggen vind ik het een wereld van verschil: de tegels geven zoveel sfeer. Onderaan dit artikel kun je een voor-en-na-foto bekijken.

Een ondergrond kiezen

Als je op zoek gaat naar een ondergrond voor je balkon kun je verschillende opties overwegen. Zo kun je kiezen voor rubberen, keramische of houten tegels en ook kunstgras en vlonderplanken zijn een optie. De meeste ondergronden zijn gemakkelijk te verwijderen, dus ook geschikt voor een huurflat of om even weg te halen als je je balkon wil schoonmaken. Hou bij de keuze voor een ondergrond rekening met de draagkracht van je balkon en kies lichtgewicht tegels.

Houten tegels kopen

Er zijn verschillende soorten houten tegels te koop voor je balkon. De meest gangbare formaten zijn 50×50 en 30×30 centimeter. Laat de keuze voor een formaat afhangen van de afmetingen van je balkon, zodat je zo min mogelijk hoeft te zagen. Hou ook Marktplaats in de gaten, hier worden veelvuldig houten tegels aangeboden. Zet bijvoorbeeld een notificatie aan voor terrastegels, vlondertegels of houten balkontegels.

Losse houten tegels kopen

Bij tuincentra en bouwmarkten kun je losse tegels kopen, die je op onderbalken balken schroeft zodat het water eronder kan weglopen. Onder de balken kun je rubberen tegeldragers neerleggen, om je vlonder waterpas te maken en voor extra demping. Een voordeel van dit systeem is dat je zelf de gewenste hoogte van de onderbalken kunt kiezen, zodat je vlonder precies aansluit op de opstaande rand van je balkon. Houd er wel rekening mee dat daar de dikte van de rubberen tegeldrager en de houten tegel nog bij op komt.

Kliktegels IKEA

Ga je (net zoals wij) voor gemak? Kies dan voor de houten balkontegels, bijvoorbeeld uit de IKEA RUNNEN-serie. Aan deze tegels zit een kunststof kliksysteem bevestigd, waardoor je geen gereedschap nodig hebt om de tegels aan elkaar vast te maken. De balkontegels hebben een afmeting van 30×30 centimeter. Het enige nadeel van deze tegels is dat je niet flexibel bent qua hoogte. Onderbalken neerleggen zou een optie zijn, maar dan heb je er heel veel nodig vanwege de buigzaamheid van de tegels.

Tegels op je balkon leggen

Om de IKEA-tegels op je balkon te leggen heb je geen gereedschap nodig, tenzij de tegels niet in hun geheel op je balkon passen. Als de tegels op jouw balkon precies door de helft moeten worden gedeeld, hoef je alleen je het kunststof door te knippen en heb je aan een stevige schaar voldoende. Heb je verschillende afmetingen van de tegels nodig? Dan is dit het gereedschap dat je moet klaarleggen:

  • Handzaag of decoupeerzaag
  • Stevige schaar
  • Meetlint
  • Potlood

Je begint de tegels neer te leggen in de hoek waar je de hele tegels kwijt kan. Leg de tegels om en om, zodat er een mooi patroon ontstaat en werk net zolang verder tot er geen hele tegels meer op je balkon passen. Nu is het tijd om je schaar, zaag en meetlint erbij te pakken. Hou er bij het zagen rekening mee dat er in de kunststof onderkant schroeven zitten. Zaag je deze eraf, dan ligt het plankje bovenop ook los. Dit plankje zal echter aan de rand van je balkon komen te liggen, dus het is geen enorm probleem. Zet er gewoon een mooie bloempot op, et voilà.

Extra tip

Geen zin om te zagen, maar hou je wel een klein randje over? Je kunt deze rand ook vullen met grind of boomschors.

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Heb jij trouwens de Plantplanner al in huis? Ook leuk als cadeau voor plantenliefhebbers!

Mijn tips voor handige producten


Geef een reactie

  1. Mooi resultaat heb je met die houten tegels. Op ons balkon hebben we destijds houten vlonders gelegd. Het kleedt mooi aan. Wel moet je de schoonmaak net zo goed bijhouden als je keukenvloer. Zo krijgen algen e.d. geen kans.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close