7 plantenboeken voor je verlanglijstje

De afgelopen tijd is er weer een indrukwekkende stapel plantenboeken verschenen. Ik zet er zeven voor je op een rij. Of je nou op zoek bent naar een boek voor je moestuin of balkon of liever een boek over kamerplanten op je verlanglijst zet, deze tips geven je volop inspiratie. Heb je nog ruimte in je boekenkast? Kijk dan ook bij mijn andere boekentips.

Hello Plant Lovers

Wie wel eens op Instagram heeft gezocht naar andere plantenliefhebbers weet: het aantal plantenaccounts vermeerdert zich net zo snel als een fanatieke pannenkoekenplant. Uit dit enorme aanbod heeft Iris van Mama Botanica een selectie gemaakt van vierentwintig grote en kleine accounts, van huis-tuin-en-keuken-plantenliefhebbers tot mensen die er hun werk van hebben gemaakt. Al deze enthousiastelingen delen in Hello Plant Lovers over het ontstaan van hun plantenliefde, hun favoriete plant, hoe ze het meest effectief beestjes te lijf gaan en welke plant juist niet bij ze past. Daarnaast deelt iedereen verzorgingstips van een specifieke plant. Wie echter puur op zoek is naar verzorgingstips zal meer hebben aan de voorganger van dit boek, De kamerplantenbijbel. Ook Stek je plant en Een huis vol planten zijn richten zich meer op kennis delen door diepgaand in te gaan op stekken en de lichtbehoefte van je planten. Hello Plant Lovers is vooral een inspiratieboek, dat je kan motiveren om je collectie uit te breiden, in te krimpen, te verduurzamen of met anderen te delen.

Lees meer… | Hello Plant Lovers

Moestuinplanner

Deze stevige Moestuinplanner bestaat uit drie delen. Vooral het eerste gedeelte vind ik handig: per maand een to do-lijst voor je moestuin, met ruimte om zelf taken en notities toe te voegen. In het tweede gedeelte kun je op vier pagina’s met ruitjespapier zelf je moestuin intekenen en daarna volgen pagina’s waar je per plant kunt aangeven welke variëteit je hebt gezaaid of geplant, wanneer en waar je de plant hebt neergezet, wanneer je moet snoeien, toppen of opbinden en hoe groot de uiteindelijke oogst is geweest. Er zijn voldoende pagina’s om de planner meerdere jaren te gebruiken.

Lees meer… | Moestuinplanner

Geïllustreerd botanisch woordenboek

Klassen, orden, families, geslachten, soorten, ondersoorten? Hoe zit het ook alweer, met al die plantennamen? En hoe kom je erachter met welke plant je te maken hebt, zonder dat je een plantenapp nodig hebt? Het Geillustreerd botanisch woordenboek helpt je om planten te determineren aan de hand van hun uiterlijke kenmerken, zoals groeivorm, wortel, stengel, schors, blad of bloem. Simpele tekeningen en omschrijvingen maken in een oogopslag duidelijk wat de meestvoorkomende opties zijn en op verschillende pagina’s staan foto’s ter verduidelijking. Ik vond vooral ook de uitleg over plantennamen heel verhelderend: hoe zijn ze opgebouwd, en hoe kun je uit de Latijnse of Griekse naam al veel informatie afleiden over de groeiwijze of het uiterlijk van de plant. Denk bijvoorbeeld aan aquatica (water(ig)), arenaria (zand-), littoralis (kust-), officinalis (medicinaal), prennis (vast, het hele jaar door) of vulgaris (gewoon). Met dit boek bij de hand heb jij straks geen plantenapp meer nodig.

Lees meer… | Geïllustreerd botanisch woordenboek

Planttrekker

Kamerplanten soigneren kun je leren, is de ondertitel van dit boek van de Vlaming Thomas Goyvaert, alias de Planttrekker. Als Nederlander moest ik eerst op zoek naar de betekenis van het woord ‘soigneren’: ‘goed verzorgen’, ‘van al het nodige voorzien’. Maar nu ik dat weet, kan ik aan de slag. Het boek van Goyvaert is overzichtelijk en gesctructureerd: van tips bij de aanschaf van je plant, via de juiste standplaats in huis, richting het verzorgen, verpotten en stekken van planten. In de tekst verwijst de Planttrekker regelmatig naar gerelateerde informatie verderop in het boek. Handig zijn ook de lijstjes met geschikte kamerplanten voor onder andere huisdieren, schaduwplekken en gevorderde plantliefhebbers. Ten slotte kun je aan de knutsel met kamerplanten, want er is het laatste hoofdstuk is geheel gewijd aan het bouwen van terrariums.

Lees meer… | Planttrekker

Het bijenbalkon

Een Dirk-boodschappentas vol lege flessen, een bamboestok omwikkeld met een dode sliert, twee potten met de restanten van wat ooit een plant was. Het bijenbalkon begint met de aanblik op een treurig stadsbalkon, zoals je er zoveel ziet. Caspar Janssen, eigenaar van het balkon en daarnaast schrijver en journalist voor onder andere de Volkskrant, besluit om van zijn balkon een paradijs te maken voor vogels, vlinders, bijen en andere insecten. Hij heeft alleen één handicap: hij weet niets van tuinieren. In Het bijenbalkon lees je hoe hij de eerste stap heeft gezet, en met vallen, opstaan en hulp van kenners zijn balkon heeft omgetoverd tot een groene oase (met soms iets te weinig ruimte om zelf te zitten). Zijn verhaal geeft inspiratie en nuttige kennis voor al die natuurliefhebbers die iets goeds willen doen, maar niet weten waar waar te beginnen.

Lees meer… | Het bijenbalkon

Het groene kamerplantenboek

Het groene kamerplantenboek is geschreven door William Davidson, ook auteur van Gezondheidswijzer voor kamerplanten (1983) en 500 kamerplanten (1989). Je vind in de gids een overzicht van meer dan veertig veelvoorkomende kamerplanten en de ideale omstandigheden voor hun verzorging. Per plant is er veel aandacht voor veelvoorkomende problemen, inclusief verduidelijkende foto’s. De Nederlandse fotografe Janneke Luursema zorgde daarnaast ook voor sfeervolle fotografie in de rest van het boek. Achter in het boek staan algemene tips over aanschaf, water geven, standplaats en verpotten van kamerplanten. De oplossingen voor plagen en ziektes zijn vrij radicaal en niet erg duurzaam: in plaats van de aangeraden insecticiden, brandspiritus en fungicides kun je wat mij betreft beter natuurlijke vijanden inzetten.

Lees meer… | Het groene kamerplantenboek

150 Gardens you need to visit before you die

Of je écht de hele wereld moet overvliegen om 150 tuinen te bekijken is de vraag, maar een of twee is zeker de moeite waard. 150 Gardens you need to visit before you die laat zien dat er wereldwijd prachtige (botanische) tuinen te vinden zijn. Van vijfde-eeuwse tuinen in Sri Lanka tot de beroemde tuin van schilder Monet in Giverny (Frankrijk), van vijvers met enorme waterlelies op Mauritius tot de Jardim Botânico in Rio de Janeiro, die het zelfs tot de UNESCO Werelderfgoedlijst heeft geschopt. Wie weet wordt je geïnspireerd om daadwerkelijk voet te zetten in een of twee van deze tuinen, en naar de andere exemplaren kun je wegdromen door de foto’s en beschrijvingen.

Lees meer… | 150 Gardens you need to visit before you die

De boeken in dit artikel heb ik gekregen van de betreffende uitgevers. Meer weten over samenwerken met Plantleven? Neem contact met me op!

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Heb jij trouwens de Plantplanner al in huis? Ook leuk als cadeau voor plantenliefhebbers!

Mijn tips voor handige producten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close