7 tips voor meer vogels op je balkon

Een groen balkon is niet alleen leuk voor jezelf, maar ook voor vogels. Hoe klein jouw minituin op hoogte ook is, hij is belangrijk voor de biodiversiteit in ons land. Ik ging aan de slag met een vogelvriendelijk balkon en deel hieronder zeven tips om meer meer vogels naar je balkon te lokken.

Op de website van Intratuin las ik een handig ezelsbruggetje voor een vogelvriendelijk balkon. Dat zijn de vier V’s: voedsel, veiligheid, voortplanting en variatie. Als vogels dit op jouw balkon kunnen vinden, zullen ze zeker regelmatig op bezoek komen.

1. Vogels voeren

Volgens de Vogelbescherming mag je vogels het hele jaar bijvoeren, maar het soort voedsel hangt af van het seizoen. In de herfst en winter hebben vogels vooral extra energie nodig in de vorm van vetten, terwijl je ze in de lente juist een handje kunt helpen met eiwitten en kalk. Ook in de zomer is voldoende eiwit voor vogels van levensbelang.

Door verschillende soorten voer aan te bieden, trek je verschillende soorten vogels naar je balkon. Kies bijvoorbeeld voor vetbollen, strooivoer of een pindakrans en begin met bijvoeren op de reling van je balkon, op een plek die goed opvalt. Geef vogels geen zout voedsel, zoals brood of gezouten pinda’s en kies altijd voor speciale vogelpindakaas, zonder toegevoegd zout.

2. Water

Naast voedsel kun je voor vogels ook drinkwater of een vogelbadje neerzetten op je balkon. Vogels maken in een vogelbadje hun veren schoon en vetten ze vervolgens in, zodat ze waterafstotend en beter geïsoleerd zijn. Kies voor een platte, brede schaal en ververs het water regelmatig.

3. Rommel en beschutting

Heb je rommelig balkon? Voor vogels is dit juist fijn, want zij vinden beschutting tussen alle rommel en het groen. Zet bijvoorbeeld potten met groenblijvende planten aan de rand van je balkon, zoals klimop.

4. Nestkast ophangen

Er zijn in de stad te weinig natuurlijke broedplaatsen voor vogels. Daarom is het een goed idee om een nestkast op te hangen op je balkon. Hou eens in de gaten welke vogels je regelmatig ziet rondvliegen in de buurt en kies een nestkast die bij die vogelsoort past. De locatie van een nestkast is erg belangrijk. De invliegopening moet bij voorkeur gericht zijn op het noordoosten. Is dat niet mogelijk op jouw balkon, dan kun je de nestkast ook op het oosten richten. Hang een nestkast niet dichtbij een plek waar je zelf vaak zit en zorg dat hij een beetje beschut is tegen zon, wind en regen. De aanvliegroute moet vrij zijn van takken, draden of andere hindernissen.

5. Silo met haar van huisdieren

Zijn je huisdieren flink aan het verharen? Vanaf nu is dat geen slecht nieuws meer. Verzamel de haren van je hond, kat of konijn en stop ze in een voedersilo. De vogels kunnen deze haren meepikken en gebruiken om een nestje te bouwen.

6. Moestuinbak op je balkon

Een moestuinbak op je balkon is niet alleen leuk voor jezelf, maar ook voor vogels. De planten en bloemen in je moestuin trekken namelijk allerlei insecten, wat je balkon voor vogels nog aantrekkelijker maakt. Heel handig, want dan ben jij direct van ongewenste gasten tussen je groente af. Let wel op dat de vogels niet jouw zuinig gekweekte aardbeien wegkapen, of plant juist wat extra zodat er voor iedereen genoeg is.

7. Bloemen en bessen

Zorg voor variatie in planten en struiken. Een vogelvriendelijk balkon heeft verschillende inheemse planten, die bloeien in verschillende seizoenen. Denk bijvoorbeeld aan clematis, zonnebloem, Engels gras, lavendel, maagdenpalm, margriet, vrouwenmantel of verbena. Planten met heerlijke bessen trekken ook vogels aan, zoals blauwe bes, kruisbes, lijsterbes, klimop of hondsroos.

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Heb jij trouwens de Plantplanner al in huis? Ook leuk als cadeau voor plantenliefhebbers!

Mijn tips voor handige producten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close