Wat kun je doen met uitgebloeide en gedroogde lavendel?

Je lavendel is uitgebloeid, wat nu? Gooi na het snoeien de bloemen in ieder geval niet zomaar bij het afval, want je kunt ze nog voor verschillende projecten gebruiken. Met takjes gedroogde lavendel kun je bijvoorbeeld zelf scrub, geurzakjes en lavendelolie maken of je duikt de keuken in voor thee en zelfgemaakt lavendelijs.

In dit artikel vind je een paar van mijn favoriete recepten en ideeën met gedroogde lavendel. Voor de niet-eetbare toepassingen kun je iedere soort lavendel gebruiken die je kunt vinden. In de recepten voor in de keuken heb je lavendel nodig die voor consumptie is gekweekt (Echte lavendel, Lavandula angustifolia), zodat je zeker weet dat je geen schadelijke bestrijdingsmiddelen binnenkrijgt.

Lavendel drogen

Lavendel kun je in principe gewoon laten drogen aan de plant. Zodra de takjes bruin worden, kun je ze snoeien en direct gebruiken. Als je het idee hebt dat de bloemen nog niet helemaal droog zijn, kun je de lavendel ondersteboven te drogen hangen. Je kunt de stengels natuurlijk laten hangen als droogboeket, maar je kunt ook de losse bloemetjes gebruiken in een van de volgende recepten.

Lavendelscrub

Een van de gemakkelijkste dingen die je van lavendel kunt maken is lavendelscrub. Je hoeft alleen onderstaande ingrediënten te mengen in een kom tot je de gewenste substantie hebt.

 • 250 gram (kristal)suiker of zout
 • 100 gram (zonnebloem)olie
 • 5 gram gedroogde lavendel

Zelf vond ik kristalsuiker wat te grof voor op mijn huid, dus de volgende keer ga ik zout proberen. Dit heeft een fijnere korrel en is daardoor ook geschikt om op je gezicht te gebruiken. Als je liever een grovere korrel hebt, kun je beter voor suiker kiezen. En wees gerust: het gaat niet plakken onder de douche. Zelfgemaakte lavendelscrub is drie maanden houdbaar.

Lavendelolie

Voor lavendelolie heb je twee voor de hand liggende ingrediënten nodig: lavendel en olie. Welke olie je kiest, maakt niet zoveel uit, zolang het maar geurloos is. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan olijfolie, zonnebloemolie of amandelolie. Doe dit met veertig gram gedroogde lavendel in een luchtdichte pot en laat het drie tot zes weken op een zonnige plek staan. Lavendelolie is een aantal maanden houdbaar en je kunt de olie ook gebruiken om lavendelzalf te maken.

Geurzakjes

Zelfs als het gedroogd is verspreidt lavendel een heerlijke geur. Je kunt afgesnoeide takken dus heel goed gebruiken om geurzakjes te maken. Haal hiervoor alle bloemen van de stelen en stop deze in zakjes. Ik heb hiervoor lege theezakjes gebruikt. Het is even een monnikenwerk, maar vervolgens kun je nog maandenlang nagenieten van die heerlijke lavendelgeur. Stop ze bijvoorbeeld in je kledingkast, stofzuiger of in de luchtroosters van. jeautoAls het aroma na verloop van tijd verdwijnt, kun je het zakje even door elkaar schudden.

Thee

Wil je de lavendel liever drinken in plaats van weghangen in je kast? Maak dan thee of ijsthee van lavendel! Let er wel op dat je onbespoten bloemen gebruikt. Zelf lavendelthee maken kan zowel met verse als gedroogde bloemen. Je kunt daarnaast ook andere kruiden toevoegen, zoals gember, kurkuma, munt, rozemarijn of kamille. Als je de smaak te sterk vindt, kun je wat honing of gember toevoegen.

Lavendelijs

Een van mijn favoriete recepten met gedroogde lavendel is lavendelijs. Wij aten dit voor het eerst in Frankrijk, maar je kunt dit thuis ook gemakkelijk maken. Het enige wat je nodig hebt is gecondenseerde melk, slagroom en vier eetlepels gedroogde lavendelbloemetjes. Op onze website Frankrijk Puur staat het recept voor zelfgemaakt lavendelijs.

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Heb jij trouwens de Plantplanner al in huis? Ook leuk als cadeau voor plantenliefhebbers!

Mijn tips voor handige producten


Geef een reactie

 1. Ik lees op veel websites dat om geurzakjes te maken, je de lavendel moet oogsten als hij net bloeit. Jij zegt dat je ook kunt wachten tot hij is uitgebloeid. Komt er dan nog wel geur vanaf?

  1. Marita Author says:

   Hoi Sanne, dat klopt, ik maak eigenlijk alleen geurzakjes van gedroogde lavendel. Ik vind het jammer om de plant al tijdens de bloei te oogsten. Ik vind mijn geurzakjes nog steeds erg lekker ruiken, maar zal ook eens proberen om verse bloemen gebruiken, zodat ik kan vergelijken.

 2. Max Walg says:

  Goede middag, ik wil graag lavendel olie maken. Ik heb veel lavendelplanten in de tuin. Dus veel vlinders en bijen in de tuin en het ruikt heerlijk. Maar mijn vraag is, Wanneer modt ik de bloemen uit de lavendel knippen. Tijdens de bloei of na de bloei.

  1. Hallo Max, ik heb tot nu toe altijd de bloemen uit laten bloeien en de zaden in geur zakjes gedaan. Maar voor de olie moet je het denken ik eerder doen. Hier kan je lezen hoe en wat.
   https://wikifarmer.com/nl/lavendeloogst/
   Bij mij staat een deel nog in bloei maar ligt ook aan de soort die je hebt. Succes. Yvonne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close