Recept: bramenjam zelf maken

Bramenjam is al sinds jaar en dag mijn favoriet. Mijn opa en oma hadden een enorme braamstruik op het erf van hun boerderij staan, met bramen in overvloed. Waar je in de winkel je portemonnee moet leegschudden voor een klein bakje, kun je bramen in de natuur op veel plekken gratis vinden. Dus ga eens op zoek naar een braamstruik bij jou in de buurt en neem een kleine hoeveelheid mee om zelf bramenjam te maken.

Als je bramen gaat plukken is het zinvol om eerst de regels voor wildplukken even door te lezen. Over het algemeen wordt plukken in kleine hoeveelheden en voor eigen gebruik overal gedoogd. Staatsbosbeheer spreekt over 250 gram per persoon (een klein champignonbakje), dus dat is het gewicht dat ik in dit recept heb aangehouden. Deze hoeveelheid past precies in een glazen jampot van Bonne Maman of in een vergelijkbaar potje.

Recept: zelf bramenjam maken

Gang: BelegKeuken: HollandsMoeilijkheid: Makkelijk
Hoeveelheid

1

potje
Voorbereiding

5

minuten
Kooktijd

5

minuten

ingrediënten

  • 250 gram bramen

  • 125 gram geleisuiker

  • evt. een halve eetlepel citroensap

bereiding

  • Zorg voor een schone jampot. Breng bijvoorbeeld een pan water aan de kook met daarin een oude jampot en een deksel. Droog de pot en het deksel hierna af met een schone theedoek.
  • Doe de bramen en geleisuiker in een hoge pan met een stevige bodem. Een hoge pan beschermt je tegen eventuele spetters, die heet kunnen zijn en bovendien lastig uit je kleding te verwijderen zijn. Breng het geheel al roerend aan de kook en laat het nog twee minuten doorkoken.
  • Met een eetlepel kun je controleren of de jam stevig genoeg is. Haal de bolle kant van de lepel door de jam en trek met je vinger een streep. Als de jam niet uitloopt, is hij stevig genoeg.
  • Giet de jam in de schone jampot. Draai het deksel dicht en zet het potje ongeveer vijf minuten ondersteboven. Hierdoor ontstaat een vacuüm, waardoor de jam langer houdbaar blijft. Als je de pot omdraait, hoor je als het goed is een klik. Je jam is klaar!

Tips

  • Je kunt bij de eerste stap citroensap toevoegen voor extra houdbaarheid.
  • Je jam is ongeopend ongeveer een jaar houdbaar. Bij mij is het dan allang op :-).

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Heb jij trouwens de Plantplanner al in huis? Ook leuk als cadeau voor plantenliefhebbers!

Mijn tips voor handige producten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close