Varen als kamerplant: verzorging en tips van een kweker

Prachtig, zo’n weelderige varen op de vensterbank. Maar dan… verschijnen de eerste bruine punten. Hier en daar worden bladeren zelfs geel. En op een ochtend ligt de vloer onder je varen bezaaid met afgevallen bladeren. Herkenbaar? Mijn talent ligt in ieder geval niet bij de verzorging van varens. Maar volgens varenkweker Mandy is het niet moeilijk om de plant gelukkig te houden. Zij deelt haar tips.

Varens groeien in de natuur vaak in tropische regenwouden. Daar kun je bij de verzorging van je eigen varen rekening mee houden.

Standplaats

“Een varen is dol op hoge luchtvochtigheid. Een badkamer of keuken is een ideale plek. Tropische varens, ofwel binnenvarens, hebben een temperatuur nodig van boven de 15 graden. Buitenvarens kunnen het beste in de schaduw of halfschaduw geplaatst worden.”

Licht

“In huis kan een varen het beste op een lichte plek gezet worden, maar niet in de volle zon. In de volle zon zullen de bladeren geel kleuren en heb je zelfs kans dat de bladeren verbranden. Een plek met indirect zonlicht is het beste.”

Water geven

“Water is een belangrijk punt bij de verzorging van varens. De plant mag namelijk absoluut niet uitdrogen. Controleer daarom af en toe of de potgrond nog licht vochtig is. Is dit niet het geval, geef dan van onderen water, bijvoorbeeld door plant in een klein laagje water te zetten. Op deze manier neemt de varen zelf de juiste hoeveelheid water op en voorkom je dat je te veel water geeft.”

Problemen bij de verzorging van varens

Mijn varen droogt uit

Varens gedijen in een hoge luchtvochtigheid. Plaats ze daarom in een ruimte waar de luchtvochtigheid relatief hoog is. Je kunt een luchtbevochtiger gebruiken om de vochtigheidsniveaus op peil te houden. Houd de grond gelijkmatig vochtig, maar vermijd dat de plant in water blijft staan. Geef water wanneer de bovenste laag van de grond begint uit te drogen. Gebruik bij voorkeur onthard water of regenwater, omdat kraanwater met een hoog kalkgehalte de gevoelige varenbladeren kan beschadigen. Het groeperen van meerdere varens bij elkaar kan helpen om een microklimaat van hogere luchtvochtigheid te creëren.

Mijn varen wordt bruin en geel of laat bladeren vallen

Te weinig vocht: Varens houden van een vochtige omgeving. Als de grond te droog wordt, kunnen de bladeren geel of bruin worden. Zorg ervoor dat je regelmatig water geeft en dat de luchtvochtigheid hoog genoeg is.
Te veel direct zonlicht: Varens gedijen over het algemeen goed in indirect licht. Als ze worden blootgesteld aan te veel direct zonlicht, kunnen hun bladeren verbranden en bruin worden. Verplaats de varen naar een plek met meer schaduw.
Veroudering: Het is natuurlijk dat oudere bladeren van varens na verloop van tijd geel worden en afsterven. Dit is normaal en hoort bij de groeicyclus van de plant. Je kunt deze gele bladeren voorzichtig verwijderen.
Te veel water: Hoewel varens vocht nodig hebben, kunnen hun wortels rotten als ze te lang in te natte omstandigheden verkeren. Zorg voor een goede drainage en vermijd dat de plant in water blijft staan.
Temperatuurstress: Blootstelling aan te lage of te hoge temperaturen kan stress veroorzaken en bladverkleuring veroorzaken. Probeer de plant in een omgeving te houden met gematigde temperaturen.
Verkeerde potgrootte: Als de varen in een te grote pot wordt geplaatst, kan de grond te lang vocht vasthouden, wat kan leiden tot wortelrot. Zorg voor een pot die goed past bij de grootte van de plant.

Extra tip

“Knip bruine en beschadigde bladeren weg, zo krijgt je varen meer ruimte en energie om zich te ontwikkelen. Je krijgt er dus een mooie, vollere plant voor terug.”

Dit blog is geschreven in samenwerking met Plantje van Mandje. Meer weten over samenwerken met Plantleven? Neem contact met me op!

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Heb jij trouwens de Plantplanner al in huis? Ook leuk als cadeau voor plantenliefhebbers!

Mijn tips voor handige producten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close