Tuinieren in februari: mijn tuinkalender

Ineens is het februari, zo voelt het in ieder geval. Het is langer licht buiten en hoewel het koud en nat is buiten, lijkt het voorjaar binnen handbereik. Dat betekent dat je je tuin kunt voorbereiden op de lente. Kalk en mest strooien op je gazon, plannen maken voor de moestuin en eenjarige bloemen voorzaaien, het zijn maar een paar dingen die je in februari kunt doen in de tuin. Dit is mijn tuinkalender.

Kalk strooien op het gazon

De wintermaanden zijn de ideale periode om kalk te strooien op je gazon. Wij hebben nogal wat last van mos en onkruid in onze grasmat. Dat heeft vaak te maken met de zuurgraad van de tuin. Gras houdt niet van zure grond, terwijl mos en onkruid daar juist in gedijen. Door kalk te strooien, maak je de grond minder zuur. In februari en maart is het gazon nog in rustmodus, maar maak je je gazon klaar voor een groeispurt in het voorjaar. Als je grond erg zuur is, kun je in oktober of november eventueel een tweede keer strooien. Voor een gelijke verdeling strooi je de helft van de kalk in de breedte-, en de andere helft in de lengterichting.

Gazon bemesten

Als je speciale biologische of natuurlijke kalk strooit, kun je je gazon op dezelfde dag bemesten. Anders moet je minstens vier weken wachten, zodat de kalk kan inwerken en de mestopname niet wordt verstoord.

Vogels voeren

Vogels voeren kan het hele jaar door. In de winter hebben ze voedsel nodig om zichzelf op temperatuur te houden. Als extra energiebron kun je vet of noten aanbieden, bijvoorbeeld in de vorm van een pindakrans of vogeltaart.

Planten in februari

We kijken inmiddels al een paar jaar uit op een kale schutting. Daar willen we verandering in brengen. Daarom hebben we klimop en wilde wingerd aangeschaft, die de schutting kunnen bedekken. Zolang het niet vriest, kun je in februari gewoon planten.

Zaaiplan maken

Ga je dit jaar voor een pluktuin, wil je groenten verbouwen of kies je voor een combinatie? Je hebt nu nog voldoende tijd om te fantaseren en plannen te maken. Ik heb vorig jaar een groot aantal potten, bakken en een enorme zinken teil aangeschaft om in te zaaien, daar wil ik deze maand een plan voor maken.

Binnen voorzaaien

De enthousiasteling kan nu al beginnen met voorzaaien. Binnenshuis start je met pepers, paprika en prei. In de koude kas kun je eenjarige bloemen voorzaaien, zoals lathyrus, goudsbloem, stokroos en strobloem.

Vaker de tuin in

Dit staat op mijn eigen to do-lijst. Ik ga in de winter eigenlijk te weinig naar buiten, terwijl er ook in dit seizoen genoeg te zien is. De helleborus en winterjasmijn staan in bloei, en de eerste bloembollen komen al boven de grond. Daarom: vaker van de bank af en even een rondje lopen door de tuin.

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Heb jij trouwens de Plantplanner al in huis? Ook leuk als cadeau voor plantenliefhebbers!

Mijn tips voor handige producten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close