Zelf zongedroogde tomaten maken in de oven (met cherrytomaatjes)

Tomaten kweken is leuk, en zelfs op een klein balkon kun je een enorme oogst verwachten. Wat mij betreft is het de perfecte moestuingroente als je weinig ruimte hebt. Maar wat doe je vervolgens met al die tomaten? Je kunt ze natuurlijk vers eten, maar door ze te drogen kun je ze veel langer bewaren. Van mijn laatste oogst besloot ik daarom zongedroogde tomaten te maken uit de oven.

Vooruit, écht zongedroogd zijn deze tomaten dus niet. We drogen de tomaatjes niet in de zon, maar de oven doet in dit geval prima zijn werk. Het enige wat jij hoeft te doen is de tomaten op smaak brengen met wat zeezout en verschillende kruiden. Het leukst is natuurlijk als je deze kruiden ook uit je eigen tuin kunt halen. Over een paar uur heb je dan écht huisgemaakte zongedroogde tomaten!

Zelf zongedroogde tomaten maken in de oven (met cherrytomaten)

Gang: BijgerechtKeuken: MediterraansMoeilijkheid: Makkelijk
Servings

1

potje
Prep time

10

minuten
Baktijd

1,5

uur

Ingrediënten

  • Cherrytomaten

  • Zeezout

  • Verse tijm en/of rozemarijn

  • Olijfolie

  • Gedroogde knoflook

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 120 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Snijd de tomaten in twee helften en leg ze met de snijkant naar boven op de bakplaat.
  • Bestrooi de tomaten met zout en leg er wat takjes verse tijm of rozemarijn tussen.
  • De tomaten kunnen nu in de oven. Afhankelijk van de grootte van de tomaten duurt het anderhalf tot twee uur tot ze klaar zijn. Werp tussentijds even een blik in de oven om de tomaten in de gaten te houden. Mijn cherrytomaten waren niet zo groot en 1,5 uur was echt ruim voldoende.
  • Als de tomaten klaar zijn, laat je ze nog 30 minuten afkoelen. Gebruik deze tijd om een steriel potje klaar te maken, bijvoorbeeld door deze met kokend water schoon te maken.
  • Stop de tomaten en de tijm in het potje en voeg gedroogde knoflook toe. Vul de pot met olijfolie tot de tomaatjes volledig onder de olie staan.

Tips

  • Je kunt zelfgemaakte zongedroogde tomaten meerdere weken bewaren.
  • Gebruik gedroogde knooflook in plaats van verse, in verband met het risico op botulisme.

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Heb jij trouwens de Plantplanner al in huis? Ook leuk als cadeau voor plantenliefhebbers!

Mijn tips voor handige producten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close