Balkon in de herfst: mijn agenda voor september en oktober

De zomer is voorbij, bladeren worden bruin en je balkon ziet er misschien niet meer zo fris en fruitig uit als in de zomer. Maar niet getreurd, ook in het najaar is er nog genoeg te doen. Ik heb een agenda gemaakt van de projecten die perfect zijn om in september of oktober te starten, zoals herfstbloeiers planten, een nestkast ophangen en bloembollen planten. Je kunt zelfs nog moestuinieren in de herfst, door knoflook te planten voor volgend jaar. Aan de slag!

Onderstaande projecten komen natuurlijk niet op een week of twee. Veel van deze projecten kun je ook gerust wat eerder starten en zelfs in november kun je nog een boel doen, afhankelijk van de temperatuur op dat moment.

Bloembollen planten

Twee weken geleden heb ik mijn tomatenplanten verwijderd en op die plek gaapt nu een groot gat. Pas in mei kan ik de nieuwe tomatenplanten weer buiten zetten, dus tot die tijd is de ruimte in mijn moestuinbak vrij. Dat komt goed uit, want nu kan ik deze ruimte opvullen met bloembollen van sneeuwklokje, narcis en kievietsbloem. Deze voorjaarsplanten bloeien opvolgend van januari tot mei, en daarna kunnen deze bollen gewoon in de grond blijven zitten. Handig, want dan kan ik in mei de tomaten hier weer planten en wordt deze plek het hele jaar door gebruikt. Voor wat kleur in de laatste maanden van dit jaar heb ik er ook wat violen bovenop geplant. Er zijn verschillende webshops waar je biologische bloembollen kunt kopen.

Algemene tips

Van eind september tot december kun je bloembollen van voorjaarsbloeiers planten. Als je niet veel ruimte hebt, kun je dat doen op de ‘lasagne-manier’: verschillende lagen boven elkaar. De onderste laag bestaat uit de laatbloeiers en bovenin plant je de vroegbloeiers. Kies bijvoorbeeld voor de combinatie krokus-hyacint-tulp of, zoals ik, sneeuwklokje-narcis-kievitsbloem.

Knoflook kweken

De afgelopen tijd is mijn moestuinbak leger en leger geworden, des te leuker dat ik nu nog iets nieuws kan planten. Als je zelf knoflook wil kweken, is het najaar namelijk de tijd om de tenen in de grond te stoppen. Het liefst doe je dit in oktober, maar je kunt zelfs eind december nog een poging wagen. Kies een paar stevige, biologische knoflooktenen en plant deze met de punt naar boven in een pot van ongeveer twintig centimeter diep. Houd tien centimeter afstand aan tussen de tenen en bedek ze met ongeveer vijf centimeter aarde. Eind juni, als de onderste vijf of zes bladeren zijn vergeeld, zijn de bollen klaar om geoogst te worden.

Bij mij zitten de knoflooktenen inmiddels in de grond. Hopelijk zie ik aan het einde van de winter de eerste groene scheuten opkomen en kan ik volgend jaar mijn eigen gekweekte knoflook eten.

Nestkast ophangen

Toen ik las dat er te weinig natuurlijke broedplaatsen zijn voor vogels, leek het me leuk en nuttig om op ons balkon een nestkast op te hangen. Deze kastjes zijn speciaal gemaakt als broedplek en zijn dus wat anders dan een vogelhuisje, waar je voedsel in kunt leggen. Het najaar is het goede moment om een nestkast op te hangen, omdat vogels dan namelijk al kunnen wennen aan de kast. Daardoor is de kans groter dat ze daar in het voorjaar hun nest gaan bouwen. Wil je een nestkast kopen? Er zijn verschillende soorten kasten, specifiek voor bepaalde vogelsoorten. Bij ons zijn regelmatig koolmezen te zien, dus heb ik een kast uitgekozen die geschikt is voor mezen en mussen.

Als je een nestkast ophangt, is de locatie erg belangrijk. De invliegopening moet bij voorkeur gericht zijn op het noordoosten, omdat de wind in Nederland meestal uit het zuidwesten komt. Daarnaast kun je de nestkast beter niet in de volle zon of regen hangen of vlak naast plek waar je zelf vaak zit. Ten slotte is een vrije aanvliegroute erg belangrijk, dus zorg dat er geen grote takken voor de ingang hangen. Bij ons hangt de nestkast op het oosten gericht, op het balkon waar we zelf het minst vaak komen.

Herfstbloeiers planten

Ten slotte wil ik deze maand nog wat eenjarige herfstbloeiers toevoegen om de lege plekken op mijn balkon op te vullen. Op de plek van de basilicum hangt inmiddels heide en bovenop de bloembollen heb ik winterviolen geplant, zodat ik de komende maanden niet naar een kale bak hoef te kijken. Misschien ga ik nog op zoek naar wat planten met opvallende bessen en bloemen, opvallend blad of groenblijvende planten, zodat het balkon er ook gezellig uitziet in de winter.

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Heb jij trouwens de Plantplanner al in huis? Ook leuk als cadeau voor plantenliefhebbers!

Mijn tips voor handige producten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close