Zamioculas zamiifolia (ZZ-plant) stekken op 4 manieren

Sommige planten zijn razendsnel te vermeerderen, doordat ze binnen de kortste keren wortels aanmaken. De ZZ-plant valt overduidelijk niet in die categorie. Als je deze plant wil stekken, heb je naast een snoeischaar en flesjes water ook een flinke portie geduld nodig. Toch is er één manier waarop je de ZZ-plant wel snel kunt vermeerderen. Ik probeerde vier manieren van stekken uit.

De ZZ-plant (Zamioculas zamiifolia) is een veelzijdige en gemakkelijke plant. Hij stelt niet zoveel eisen aan zijn standplaats, waardoor je hem bijvoorbeeld ook op een donkere plek in huis kunt zetten. Bovendien is hij behoorlijk vergevingsgezind als je een keer vergeet water te geven.

ZZ-plant stekken op vier manieren

Je kunt de ZZ-plant op vier manieren stekken. De meest gemakkelijke en snelle manier is door de plant in stukken te scheuren. Heb je wat meer geduld, dan kun je de plant stekken op water met een kopstek, tussenstek of bladstek. Je hoeft hiervoor maar één stengel af te knippen en deze in verschillende stukken te verdelen.

ZZ-plant stekken door scheuren

De meest gemakkelijke manier om de ZZ-plant te vermeerderen is door de plant te scheuren. Hiervoor haal je de plant uit de pot en verwijder je de potgrond. Nu komt het meest ingewikkelde klusje: wegwijs worden in de kluwen wortels en knollen en deze scheiden in kleinere stukken. Als het gelukt is om je moederplant op te delen in meerdere kleinere planten, kun je ze direct weer in de aarde zetten en blijven verzorgen zoals je altijd deed.

ZZ-plant stekken met kopstek

Als je de ZZ-plant wil stekken met een kopstek, kies je het beste een frisse, jonge stengel uit en knipt of snijdt deze af met een schone snoeischaar of een schoon mes. Voor de kopstek knip je de bovenste tien centimeter van de stengel af. Verwijder vervolgens de onderste bladeren en zet de stek op water.

ZZ-plant stekken met bladstek

De bladeren die je van de kopstek verwijdert hoef je niet weg te gooien, want je kunt je ZZ-plant ook stekken met een enkel blad. Ik probeerde dit eerst door een bakje te vullen met een stuk vochtig keukenpapier, en de bladeren hierop te zetten met het snijvlak naar beneden. Bij mij bleek deze werkwijze niet succesvol, dus heb ik de bladeren later ook in een flesje water gezet. Toen kwam er wel wortelgroei op gang.

ZZ-plant stekken met stengelstek

Om stengelstekken te maken van je ZZ-plant deel je het overige gedeelte van de stengel op in stukken met twee bladeren. Ik knipte steeds vlak boven het bovenste blad af, zodat je stekken aan de bovenkant geen kaal stuk stengel hebben. Deze stekjes zette ik ook in flesjes water.

Resultaat

Als je je stekken op water hebt gezet, begint het grote wachten. Denk eerder aan maanden dan aan weken. In de tussentijd kun je regelmatig het water van je stekken verversen, om algenvorming te voorkomen. Bij mij duurde het twee tot drie maanden voor er kleine wortels aan de stekken groeiden. Na nog een maand verschenen er ook kleine knolletjes tussen de wortels. Let erop dat deze knollen niet te groot worden voor de opening van je stekflesje, anders krijg je ze niet meer naar buiten. Als de wortels van je stekken een paar centimeter lang zijn, kun je ze overzetten in aarde. Houd de potgrond in het begin vochtig, zodat de wortels kunnen wennen aan de overgang van water naar aarde.

Tips

Zet je stekken op een lichte standplaats. Hoewel een volwassen ZZ-plant het prima vindt om in het donker te staan, zorgt meer licht voor snellere wortelgroei aan je stekjes.

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Heb jij trouwens de Plantplanner al in huis? Ook leuk als cadeau voor plantenliefhebbers!

Mijn tips voor handige producten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close