Recept voor lavendelmadeleines
Lavendel, de geur van Frankrijk… in de tuin vind ik het al heerlijk, maar sinds kort gebruik ik ook graag lavendel in de keuken. En wat kun je dan beter kiezen dan een Frans recept? Daarom maakte ik deze luchtige lavendelmadeleines van gedroogde lavendel.
Voor de basis maakte ik gebruik van een recept voor madeleines van Frankrijk Puur. Met dit recept lukt het om dat typerende, bolle buikje op je madeleines te krijgen. Ik voegde aan dit recept twee eetlepels gedroogde lavendel toe. Tijdens het bakken geurde het hele huis geurde al naar Frankrijk. Oh la la !
Benodigdheden
Voor het maken van madeleines heb je een speciale bakvorm nodig. Je kunt zo’n madeleine-bakvorm online kopen. Als je eetbare lavendel in je tuin hebt staan, kun je de uitgebloeide bloemen gebruiken. Een andere optie is om een zakje eetbare lavendel te kopen.
Recept voor lavendelmadeleines
Gang: Taart en cakeKeuken: Frans24
stuks15
minuten15
minuten2
minutenINGREDIËNTEN
125 gram ongezouten roomboter
3 eieren
120 gram kristalsuiker of poedersuiker
Snuf zout
150 gram bloem
Half zakje bakpoeder (5-8 gram)
1 citroen (alleen de schil)
2 eetlepels gedroogde lavendel
BEREIDING
- Laat de boter smelten in een pannetje en rasp de citroen.
- Klop de eieren, suiker en het zout ongeveer vijf minuten tot een luchtig mengsel dat ongeveer twee tot drie keer in hoeveelheid is verdubbeld.
- Spatel de bloem, bakpoeder, citroenschil, gesmolten boter en lavendel door je beslag.
- Zet het beslag twee uur weg in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 230°C.
- Schep met twee lepels het beslag in een ingevettee madeleine-bakvorm. Let erop dat je de vakjes niet helemaal vult, het beslag rijst namelijk nog in de oven.
- Zet de madeleines in de oven en verlaag de temperatuur naar 200°C. Na ongeveer 3-5 minuten krijgen de madeleines hun typerende ‘buikje’. Verlaag dan de temperatuur opnieuw, naar 180°C. Bak de madeleines nu nog 5-10 minuten, tot ze een mooi bruin kleurtje hebben gekregen.
Tips
- Twijfel je hoeveel beslag je in de vormpjes moet doen? Kijk dan even naar de foto’s bij dit recept voor madeleines.
- Blijf tijdens het bakken bij de oven, zodat je je madeleines goed in de gaten kunt houden.