Lavendel, de geur van Frankrijk… in de tuin vind ik het al heerlijk, maar sinds kort gebruik ik ook graag lavendel in de keuken. En wat kun je dan beter kiezen dan een Frans recept? Daarom maakte ik deze luchtige lavendelmadeleines van gedroogde lavendel.

Voor de basis maakte ik gebruik van een recept voor madeleines van Frankrijk Puur. Met dit recept lukt het om dat typerende, bolle buikje op je madeleines te krijgen. Ik voegde aan dit recept twee eetlepels gedroogde lavendel toe. Tijdens het bakken geurde het hele huis geurde al naar Frankrijk. Oh la la !

Benodigdheden

Voor het maken van madeleines heb je een speciale bakvorm nodig. Je kunt zo’n madeleine-bakvorm online kopen. Als je eetbare lavendel in je tuin hebt staan, kun je de uitgebloeide bloemen gebruiken. Een andere optie is om een zakje eetbare lavendel te kopen.

Recept voor lavendelmadeleines

Gang: Taart en cakeKeuken: Frans
Hoeveelheid

24

stuks
Bereidingstijd

15

minuten
Baktijd

15

minuten
Wachttijd

2

minuten

INGREDIËNTEN

  • 125 gram ongezouten roomboter

  • 3 eieren

  • 120 gram kristalsuiker of poedersuiker

  • Snuf zout

  • 150 gram bloem

  • Half zakje bakpoeder (5-8 gram)

  • 1 citroen (alleen de schil)

  • 2 eetlepels gedroogde lavendel

BEREIDING

  • Laat de boter smelten in een pannetje en rasp de citroen.
  • Klop de eieren, suiker en het zout ongeveer vijf minuten tot een luchtig mengsel dat ongeveer twee tot drie keer in hoeveelheid is verdubbeld.
  • Spatel de bloem, bakpoeder, citroenschil, gesmolten boter en lavendel door je beslag.
  • Zet het beslag twee uur weg in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 230°C.
  • Schep met twee lepels het beslag in een ingevettee madeleine-bakvorm. Let erop dat je de vakjes niet helemaal vult, het beslag rijst namelijk nog in de oven.
  • Zet de madeleines in de oven en verlaag de temperatuur naar 200°C. Na ongeveer 3-5 minuten krijgen de madeleines hun typerende ‘buikje’. Verlaag dan de temperatuur opnieuw, naar 180°C. Bak de madeleines nu nog 5-10 minuten, tot ze een mooi bruin kleurtje hebben gekregen.

Tips

  • Twijfel je hoeveel beslag je in de vormpjes moet doen? Kijk dan even naar de foto’s bij dit recept voor madeleines.
  • Blijf tijdens het bakken bij de oven, zodat je je madeleines goed in de gaten kunt houden.
close

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Marita
Hoi! Ik ben Marita en op mijn blog vind je tips over een leven vol planten, van kamerplanten en stekken tot (balkon)tuinieren. Ik wil je laten zien dat dat helemaal niet zo moeilijk is: plantenkoorts is nergens voor nodig. Binnenshuis leef ik me uit met een groot aantal kamerplanten en stekjes en onze tuin – nu nog een groot grasveld – wil ik omtoveren naar een plek vol leven, met inheemse planten, veel vogels en een eigen moestuin. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via marita@plantleven.nl!

Mijn tips voor tuinierproducten

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer in Recepten