Stekken voor beginners: hoe stek je in water?

Stekken, tot drie jaar geleden had ik er nog nooit van gehoord. Maar sinds ik mijn eerste Epipremnum aureum stekte op water, ben ik niet meer gestopt. Wil jij nou ook beginnen met stekjes maken, maar weet je niet waar je moet beginnen? In dit blog lees je hoe je kunt stekken op water.

Wat is dat eigenlijk, stekken? Eigenlijk betekent het dat je van één plant meerdere planten maakt. Dit vermeerderen van planten kan op veel verschillende manieren, bijvoorbeeld door nieuwe plantjes te laten groeien uit de stengels of bladeren, door de plant in meerdere stukken te verdelen of doordat de plant zelf kleine planten aanmaakt.

Als je begint met stekken gaat er waarschijnlijk een wereld aan nieuwe woorden voor je open. Bladstekken, luchtwortels, de moederplant… In dit artikel vind je een uitleg over stekken in water. Je kunt ook direct stekken in aarde.

Wat heb je nodig?

  • Planten die je gemakkelijk kunt stekken
  • Verschillende maten potjes en vaasjes (bijvoorbeeld kruidenpotjes, potjes van pesto of Crodino-flesjes)
  • Snoeischaar of scherp mes
  • evt. stekpoeder

Makkelijke planten om te stekken

Sommige planten zijn moeilijker te stekken dan andere, bijvoorbeeld omdat ze langzaam groeien, gevoelig zijn voor algenvorming in het water of snel slap gaan hangen. Daarom is het slim om te beginnen met planten die gemakkelijk wortels vormen en snel groeien. Dan zie je bovendien ook het snelst resultaat.

Mijn stekavontuur begon met de Scincapsus (Epipremnum aureum), een prachtige hangplant die gemakkelijk wortels vormt in water. Maar ook Vaderplant (Tradescantia) en Chinees lantaarnplantje (Ceropegia woodii) zijn makkelijke stekplanten. De populaire Pannenkoekenplant en Graslelie (Chlorophytum) maken zelf nieuwe plantjes, die je kunt afsnijden en in water kunt laten wortelen. Wil je het direct groots aanpakken, dan kun je enorme bladeren van de Gatenplant (Monstera) stekken op water.

Stekken kopen of ruilen

Heb je nou geen planten in je bezit of zijn je planten niet groot genoeg om er een gezonde stek van te nemen? Geen zorgen, via internet zijn er tal van manieren om aan stekjes te komen. Er zijn tientallen Facebookgroepen waar je stekjes kunt kopen of ruilen, misschien zelfs in je eigen stad of omgeving. Ook op Marktplaats en de website Stek.app is er een levendige handel in stekken. Maar de meest gemakkelijke manier is om gewoon aan vrienden of familie een stukje van hun planten te vragen.

Wanneer kun je stekken?

Als je een leuke plant hebt gevonden, kun je beginnen. Stekjes maken kan het hele jaar door, maar ik vind het het leukst om in het voorjaar te stekken. Je planten groeien dan het hardst en ook je stekjes zullen binnen de kortste keren groter worden. Planten als de Pannenkoekenplant of Haworthia kun je alleen stekken als ze zelf nieuwe plantjes produceren.

Tips: hoe moet je stekken?

Zoals hierboven genoemd vermeerder je niet alle planten op dezelfde manier. Daarom is het slim om de losse artikelen te lezen die je vertellen hoe je de betreffende plant het beste kunt stekken. Hieronder vind je wel een paar algemene tips.

  • Gebruik een schone snoeischaar of een schoon mesje om stekjes te maken. Tussendoor kun je hem ontsmetten met alcohol, zodat eventuele ziekten en bacteriën zich niet kunnen verspreiden naar andere planten.
  • Maak stekjes van ongeveer vijf tot vijftien centimeter, afhankelijk van het soort plant. Haal de onderste bladeren van je stekjes af voordat je ze in het water zet, anders gaan ze rotten. Eventueel kun je het uiteinde van je stekje van tevoren in stekpoeder dopen om hem te beschermen tegen bacteriën.
  • Zorg dat je meerdere stekjes tegelijk maakt. Er zal vast wel eens een stekje sneuvelen en met meerdere stekjes heb je direct een vollere plant.

Stekken verzorgen

Als je stekken in water staan, is het een kwestie van geduld. Houd in de gaten of de stekjes stevig blijven en ververs het water regelmatig. Hou er rekening mee dat niet alle stekjes even hard groeien, zelfs al komen ze van dezelfde plant.

Als je stekken wortels van ongeveer vijf centimeter hebben, kun je ze overpotten in de aarde. Zorg dat je de aarde in het begin goed vochtig houdt, zodat de overgang voor je plant niet al te groot is.

Veel stekplezier!

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Heb jij trouwens de Plantplanner al in huis? Ook leuk als cadeau voor plantenliefhebbers!

Mijn tips voor handige producten


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close