Bloembollen planten, hoe en wanneer doe je dat?

Hoe klein je tuin of balkon ook is, er is altijd wel een plekje voor bloembollen. Je plant ze gemakkelijk tussen andere planten of je zet ze in potten, in het voorjaar zorgen ze voor kleur in de tuin en voor insecten geven ze het eerste welkome voedsel na een koude winter. Kortom: reden genoeg om bloembollen te planten. Maar wanneer en hoe doe je dat?

Ook al plant ik mijn bloembollen zelf, toch voelt het altijd als een verrassing als ik in het vroege voorjaar het eerste groen zie bovenkomen. Ik probeer ook zo snel mogelijk te vergeten waar ik de bollen heb geplant, want dan voelt iedere bloem die verschijnt als een cadeautje van de natuur.

Wanneer plant je je bloembollen

Net als bij vaste planten kun je bloembollen verdelen in vroegbloeiers en laatbloeiers. De bollen die vroeg in het jaar opkomen worden voorjaarsbloeiers genoemd en hebben vorst nodig om zetmeel om te zetten in suiker, wat nodig is als voedsel. Daarom plant je deze bloembollen in het najaar, grofweg tussen eind september en begin december. Zomerbloeiers, zoals dahlia, gladiolen en lelies plant je in april en mei.

Hoe plant je bloembollen

Bloembollen plant je op een diepte van twee tot drie keer de grootte van de bol. Een bol van twee centimeter groot plant je dus vier centimeter diep. Maak van tevoren de grond goed los en zet de bol met het puntje naar boven in de grond. Je kunt bloembollen op ongeveer twee centimeter of twee tot drie keer hun breedte uit elkaar planten. Vervolgens bedek je de bol met aarde en drukt de grond stevig aan.

Als je grote aantallen bloembollen wil planten, kun je gebruik maken van een bollenplanter. Een andere optie is om een stuk grond uit te graven, de bollen in het gat te leggen en de grond vervolgens terug te plaatsen.

Waar plant je bloembollen

Als je je bloembollen in borders wil planten, zet ze dan niet vooraan. Dat lijkt aantrekkelijk omdat de bloemen vroeg bloeien, maar na de bloei valt het afstervende blad ook erg op. Plant de bollen daarom tussen je andere planten, zodat het afstervende blad bedekt wordt door ontluikende heesters en vaste planten.

De meeste bollen houden van lichte, goed doorlatende grond en volle zon. Liefhebbers van een bosrijke omgeving, zoals sneeuwklokjes, boshyacint, colchicums en cyclamen groeien bij zonnig en nat weer. Zet deze bollen daarom in vochtige, rijke, goed doorlatende grond en gevlekte zon of halfschaduw.

Tips

  1. Voor een aantrekkelijk beeld plant je bloembollen in oneven aantallen en in wat grotere groepjes.
  2. Als je grond nat, kout of slecht gedraineerd is kun je beter in potten planten. Is je grond juist licht en droog, voeg dan wat goed verteerd organisch materiaal toe om te voorkomen dat de wortels uitdrogen.
  3. Gooi bollen weg die tekenen van ziekte of rot vertonen.
  4. Leg gaas over het beplante gebied als je wil voorkomen dat dieren de bollen opgraven. Je haalt het gaas weg als de eerste scheuten verschijnen.
  5. Je kunt bollen ook in je gazon planten, als je een natuurlijk effect wil bereiken in je gazon.

Duurzame bloembollen

Helaas wordt er in de bloembollenindustrie nog veel gebruik gemaakt van bestrijdingsmiddelen. Kies daarom altijd voor biologische en gifvrije bloembollen. Je kunt ook verwilderingsbollen kopen, winterharde bollen die zichzelf vermeerderen en elk jaar terugkomen. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld grootbloemige, niet-botanische tulpen die jaar in jaar uit steeds minder worden.

Bloembollenlasagne

Vind je het lastig om een plekje vrij te maken in je tuin of op je balkon of kun je simpelweg niet kiezen tussen alle soorten? Maak dan een bloembollenlasagne! Met maar vijf ingrediënten zet je in een handomdraai een veelbelovende lasagne op tafel. Kies drie soorten bloembollen met een verschillende bloeitijd en plant deze in lagen met vijf centimeter aarde ertussen in een pot van minimaal 35 centimeter diepte. De laatbloeiers zet je onderin. Doordat de bollen op verschillende momenten ontluiken, heb je maandenlang plezier van je lasagne.

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Heb jij trouwens de Plantplanner al in huis? Ook leuk als cadeau voor plantenliefhebbers!

Mijn tips voor handige producten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close